ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Rusningen på bostadsmarknaden

15 december 2015 Inga kommentarer

Rusningen på bostadsmarknadenRusningen på bostadsmarknaden

Det är inte bara i Sverige som vi ser rusningen på bostadsmarknaden. En ökad efterfrågan på bostäder har kommit att driva upp hyrorna då byggföretagen inte klarar av att möta den ökade efterfrågan. I Sverige har vi ännu inte sett någon REIT, en så kallad Real Estate Investment Trust, som fokuserar på hyresfastigheter, men det finns ett antal sådana på den amerikanska marknaden. Även i USA ser vi rusningen på bostadsmarknaden vilket gör att det som placerare går att dra nytta av trenden att investera på bostadsmarknaden.

iShares Residential Real Estate Capped ETF (NYSEArca: REZ) har stora innehav i REITs med fokus på lägenheter, till exempel AvalonBay Communities (NYSE: AVB) till vilken 8,5 procent av kapitalet har allokerats och Equity Residential (NYSE: EQR) som svarar för 10,2 procent av kapitalet. Totalt sett står bostads-REITs för 46,2 procent av det totala kapitalet i REZ.

Bostäder bättre än aktiemarknaden i stort

REZ har under 2015 utvecklats bättre än bredare börshandlade fonder. Denna ETF har stigit med 7,3 procent under 2015, mätt i dollar samtidigt som den bredare Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ) har backat med 0,2 procent. Utöver detta har REZ gett sina investerare en direktavkastning på 3,26 procent. I dag hyr mer än 43 miljoner hushåll i USA sin bostad, och var femte betalar minst 30 procent av sin disponibla inkomst i hyra vilket är en direkt effekt av att den brist på bostäder som finns.

I såväl USA som i Sverige överstiger efterfrågan på lägenheter tillgången trots den senaste tidens ökande byggande. I USA är denna ökning markant, upp till 35 procent men från låga nivåer. Uthyrningsgraderna ligger på den högsta nivån på 30 år i USA, och ökar för närvarande med 3,5 procent per år. Det är sannolikt att anta att marknaden kommer att fortsätta utvecklas postivt även under 2016 eftersom nybyggda lägenheter absorberas av efterfrågan från nya, unga hushåll. Detta gör att hyrorna beräknas stiga med mer än inflationen. Att räntorna i USA beräknas stiga gör att även kostnaderna för att äga sitt eget boende bedöms stiga, något som kan leda till att flera hushåll styrs mot att hyra sitt boende och eftersom hyrorna stiger, kan hyresgäster vara mindre benägna att spara tillräckligt för en handpenning på ett nytt hem.

Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ)

Kommentarer är avstängda.