ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Räntehöjningen bra för den mexikanska aktiemarknaden

19 februari 2016 Inga kommentarer

Mexiko Räntehöjningen bra för den mexikanska aktiemarknadenRäntehöjningen bra för den mexikanska aktiemarknaden

Den börshandlade fond, iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), som följer Mexikos börs steg med nästan fyra procent i veckan under en volymer som var mer än 50 procent högre än genomsnittet det senaste kvartalet. Orsaken beror på att den mexikanska centralbanken, Banco de Mexico, överraskande höjt räntan i ett försök att hejda den mexikanska pesons långa svacka. Höjningen kom endast några dagar efter det senaste centralbanksmötet där Banco de Mexico valde att lämna landets styrränta oförändrad. Räntehöjningen är bra för den mexikanska aktiemarknaden

Höjde interbankräntan med 50 punkter

Banxico höjde interbankräntan med 50 punkter, eller 0,0 procent för den som så föredrar, till 3,75 procent under onsdagen. Även om avkastningen på de tioåriga statsobligationerna var oförändrar så rusade den mexikanska peson med sex procent mot den amerikanska dollarn. Samtigt handlades den mexikanska börsen, La Bolsa Mexicana de Valores, upp efter ett initialt kursfall.

Mexiko är emellertid i riskzonen, då landets kassatäckningsgrad det vill säga valutareserven dividerat med bristen på finansiering endast är 1,6 år, vilket är betydligt lägre än de sju år som Ryssland, en annan stor oljeexportör har. Dessutom begränsas Mexiko av landets nära-nollrealränta, vilket ger föga utrymme för att sänka räntan om dess ekonomi försvagas. Mexiko har av många investerare, framförallt i USA, sett som en fristad, men landet har nu kommit att bli en emerging market med hög risk.

Det finns emellertid skäl att tro att Mexiko skulle vara den mest pålitliga destinationen för latinamerikanska investeringar 2016. Mexikos närhet till USA kan återigen vara en fördel om Federal Reserve fortsätter att höja räntan i år.

Har oljepriset bottnat?

Stabiliseringen av den mexikanska peson på lång sikt kommer i slutändan att bero på om oljepriset har bottnat ur eller inte samt om sentimentet för emering markets förbättras. Det kommer sannolikt att ske, men frågan är när.

Den penningpolitiska uppstramningen som Banco de Mexico genomförde kommer att ha effekt på den reella ekonomin också, flera analytiker har sänkt sin prognos för Mexikos BNP-tillväxt från 3,00 procent till 2,5 procent för 2016.

Ingen exponering mot oljesektorn

Tvärtom vad många placerare tror så har inte EWW någon exponering mot oljesektorn. Trots detta har de fallande oljepriserna drabbat landet hårt eftersom Mexiko är en av Latinamerikas största råoljeproducenter. Som en oljeexportör har Mexikos valuta, den mexikanska peson, drabbats hårt av de fallande oljepriserna. ETF investerare bör ha i åtanke att även om Mexiko har en stor oljeindustrin, så har ingen av de landspecifika ETFerna som erbjuder en exponering mot den mexikanska aktiemarknaden någon omfattande exponering mot sektorn.

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

Kommentarer är avstängda.