ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, Featured, Headline

Oljepriset kan vara redo för ett rally

19 april 2017 Inga kommentarer

Oljepriset kan vara redo för ett rallyOljepriset kan vara redo för ett rally

United States Oil Fund (NYSEArca: USO), som följer priset på West Texas Intermediate crude oil futures, och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som spårar Brent råolja futures, återfinns bland årets sämsta råvarurelaterade produkter under 2017. Det finns emellertid oljeanalytiker som bedömer att oljepriset kan vara redo för ett rally.

Oljehandlarna är oroade över hur snabbt de amerikanska shaleoljeproducenterna kommer att öka produktionen för att kunna ta del av de stigande oljepriserna. Rigräkningen har nyligen tickat högre och i och med att kredit- och resultatproblem som förbättrats för i alla fall vissa amerikanska shaleoljeproducenter så kan dessa företag utnyttja möjligheten att ta del av en högre prissättning på kort sikt.

OPECs inflytande minskar

Några oljemarknadsobservatörer tror att OPECs inflytande på oljemarknaden minskar. Medan OPEC skär ner sin produktion för att lindra prispressen kan amerikanska frackingföretag hoppa på för att dra nytta av detta. Om råoljepriset går tillbaka över 50 dollar per fat – enligt vissa uppskattningar kan skifferoljeproducenterna få upp sin olja för drygt 50 dollar per fat – så kommer de att slå på sin produktion om oljepriset kan vara redo för ett rally. Det är framsteg inom teknik och borrteknik som har bidragit till att sänka kostnaderna.

RBC Capital Markets Head of Commodity Strategy Helima Croft förutspår priserna kommer att klättra till över 60 USD per fat inom några månader – nästan 20 procent högre än nuvarande nivåer.

Tack vare skifferbommen är USA nu en stor oljeexportör, som kan hota oljepriset. I själva verket har Kina blivit en stor köpare av amerikanska råolja. Saudiarabien tittar på ett oljepris på 60 USD i år, vilket är ett pris som många av OPECs medlemmar skulle kunna vara nöjda med, men inte så pass högt att det kommer att uppmuntra amerikanska shaleproducenterna att öka sina riggar betydligt. Saudiarabien är OPECs största producent.

I en nyligen publicerad analys skrev Helima Croft att om inte strejkerna följs upp av en seriös insats för att avskaffa den syriska ledaren Bashar Assad, kan ingen av dessa scenarier uppstå och oljepåverkan kommer att förbli försumbar. Med tanke på att president Trump tidigare har signalerat ett djupt förakt för humanitära insatser och militära engagemang i Mellanöstern, befinner vi oss nu på outforskad mark.

Oljepriset

Priset på Brentolja

Kommentarer är avstängda.