ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Oljeföretagen är inte billiga

2 januari 2016 Inga kommentarer

Oljeföretagen är inte billigaOljeföretagen är inte billiga

Trots att Energy Select Sector SPDR (NYSEArca: XLE), har rapporterat en kursnedgång på mer än tio (10) procent på en månad och totalt för året har denna börshandlade fond rasat med mer än 22 procent är oljeföretagen är inte billiga. XLE är den av SDPRs sämsta sektor-ETFer under 2015.

För den som har investerat i energisektorn har det varit långt mellan ljusglimtarna under 2015. Oljeföretagen är inte billiga trots prisfallet, framförallt inte när en jämförelse görs mot det bredare indexet S&P 500, faktum är att oljeföretagen istället ser ut att vara ganska dyra efter en ström av nedskärningar som inte tagits emot väl av aktiemarknaden.

Skjutit upp investeringar i mer än 150 olika projekt

Globalt sett har oljeföretagen ställt in eller skjutit upp investeringar i mer än 150 olika projekt som skulle öka produktionen med 19 miljoner fat per dag. Nu får denna olja istället stanna under jord flera år framåt som en följd av det låga oljepriset.

BP Plc (NYSE: BP) planerar att sälja tillgångar för mellan tre och fem miljarder under 2016 och mellan två och tre miljarder under 2017. Detta är inte första gången energisektorn har tvingats dra åt svångremmen. Under perioden 1987 till och med 1997 led oljeföretagen av de låga priserna och svarade med att skära ned sina kostnader vilket fick resultatet att öka kraftigt.

Trots det stora kursfallet för XLE under 2015 är energisektorn är fortfarande den dyraste sektorn av alla på grund av de fallande nettointäktsmarginalerna. Resultatet i sektorn har sjunkit tillsammans med energipriserna.

De största oljebolagen står, föga förvånande, för en betydande andel av de projekt som endera skjutits upp eller helt ställts in. Detta betyder att de stora oljejättarna kan komma att ställas inför tillväxtproblem i slutet av decenniet, något som emellertid kan lösas genom uppköp av mindre konkurrenter.

Några av de största oljeföretagen

I XLE finns några av de största oljeföretagen, till exempel Exxon Mobil (NYSE: XOM) och Chevron (NYSE: CVX) som båda ingår i Dow Jones indexet. Vinstförväntningarna har sjunkit dramatiskt, vilket i sin tur har drivit sektorns p/e-tal mycket högre även som aktiekurserna har fallit, men p/e-talen förefaller har backat från sina toppar och ha stabiliserats.

Investerare måste identifiera branschens starkaste namn, som sannolikt också är de största företagen. De största av de integrerade oljebolagen har kassaflöden och en större kassa som de kan använda när tiderna blir sämre. De stora oljebolagen har minskat eller helt upphört med återköpen av egna aktier, men de flesta har valt att bibehålla sin utdelning. Till exempel har Exxon och Chevron historiskt uppvisat en lång serie av stadigt ökande utdelning och förblir så kallade utdelningsaristokrater.

I den andra sidan av spektrat återfinns telekomsektorn som är den billigaste sektorn för närvarande och handlas till ett p/e-tal som ligger så pass lågt som på 12. Den näst billigaste sektorn är finanssektorn och den börshandlade fond som ger exponering mot denna sektor, XLF, handlas till cirka 14,2 gånger vinsten för 2016.

Kommentarer är avstängda.