ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna

4 februari 2015 Inga kommentarer

Nya Zeeland ETF Fond Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknadernaNya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna

Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna. December är generellt sett ofta en bra månad för aktiemarknaderna världen över, men under 2014 var det en minst sagt usel månad och endast en av de 48 marknaderna som följs av S&P Global Broad Market Index (BMI) kom att stänga högre än vad den hade gjort i november samma år.

Undantaget var Nya Zeeland, som det går att köpa i form av en börshandlad fond, iShares MSCI Nya Zeeland Capped ETF (NYSEArca: ENZL). Under 2014 var denna ETF en av de bästa av alla de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen i de utvecklade ekonomierna utanför USA. Under december 2014 steg denna ETF med 2,3 procent och under det sista kvartalet 2014 ökade de med dryga sex (6) procent, vilket tyder på att den svagare nya zeeländska dollarn, också känd som ”kiwin” har fått en positiv inverkan på värderingen av aktiemarknaden i Nya Zeeland.

Reserve Bank of New Zeeland var den första centralbanken i något av de utvecklade länderna som höjde styrräntan. Den nya zeeländska centralbanken fortsatte sedan med detta ytterligare två gånger, vilket har gjort att den nya zeeländska dollarn befunnit sig i en stadig nedgång i förhållande till den amerikanska dollarn. Under de två senaste åren har kiwin backat med cirka 30 procent jämfört med den amerikanska dollarn.

NZDUSD

Marknaden förväntade sig att RBNZ skulle höja räntan ytterligare en gång vid sitt möte i december 2014, men istället överraskande riksbanksledamöterna de globala marknaderna då de valde att hålla sin styrränta oförändrad vid 3,5 procent för det tredje tillfället i rad. Efter det senaste mötet genomförde nyhetsbyrån Reuters en undersökning som visade på att marknaden tror på att RBNZ kommer att fortsätta denna linje fram till och med det tredje kvartalet 2015.

Mätt mot iShares MSCI Australia ETF (NYSEArca: EWA) ser utvecklingen för ENZL ännu mer imponerande ut. Den börshandlade fonden som replikerar utvecklingen för Nya Zeeland lyckades med att ge sina ägare en värdeökning med 12,6 procent under 2014, att jämföra med EWA, den största av alla de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den australiensiska aktiemarknaden som backade med 4,7 procent.

Under november 2014 var den australiensiska aktiemarknaden den näst sämsta av de utvecklade marknader som följs av S & P Dow Jones Index. Den enda utvecklade marknad som utvecklades sämre var Norge. Aktierna i Nya Zeeland handlas med ett litet premium jämfört med sina svenska, kanadensiska och amerikanska motsvarigheter, men Nya Zeeland är blygsamt värderat jämfört med det globala riktmärket, S & P Global BMI Index.

Kommentarer är avstängda.