ETFSverige
Hem » Börsen, ETF-tabeller, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Nasdaq nära techbubblans ATH

21 februari 2015 Inga kommentarer

Nasdaq nära techbubblans ATHNasdaq nära techbubblans ATH

Nasdaq nära techbubblans ATH, betyder detta att det är dags för investerarna att oroa sig för framtiden? För snart femton år sedan stängde Nasdaq på sin all-time-high nivå på 5 048 efter det att investerarna slängde pengar efter allt som kunde kopplas till dot com, teknologi och Internet under den så kallade dot com bubblan. Vi ser nu hur Nasdaq kämpar för att närma sig denna nivå igen, vilket gör att vi fått många mail från oroliga placerare som undrar om vi närmar oss en ny bubbla. Vi noterar emellertid att marknaden för börsintroduktioner, så kallade IPOs, är långt från de euforiska nivåer som vi såg 1999/2000.

När techföretagen under 1999 och det tidiga 2000 gick till börsen med sina introduktionserbjudanden var det till kurser som var långt över de ursprungliga föreslagna värderingen. Detta till trots så brukade aktiekurserna snabbt fördubblas. Under 1999 såg vi inte mindre än 111 börsintroduktioner inom techsektorn som handlas upp minst 100 procent under den första handelsdagen, jämfört med bara två i fjol, CastLight Health (NYSE: CSLT) och Varonis (NASDAQ: VRNS). Under 2014 såg vi också betydligt färre techföretag som genomförde börsintroduktioner, men de som genomförde någon form av IPO gjorde det i allmänhet till lägre efterfrågan men med högre lönsamhet än under 1999/2000.

IPO ETF

I stället för en teknisk bubbla, ser vi varningar om att vi närmar oss en bioteknikbubbla. Det var ungefär 50 procent fler börsintroduktioner av bioteknikföretag som befinner sig i utvecklingsstadiet under 2014 än vad vi såg under 2000. Trots att inga av dessa företag har några intäkter att tala om så har denna grupp överträffat alla andra branscher.

De största nya tech börsintroduktionerna, baserat på börsvärde är Alibaba (NYSE: BABA), Twitter (NYSE: TWTR) och Tableau Software (NYSE: DATA), samtliga aktier som ingår i Renaissance Capital’s IPO-inriktade börshandlade fond, den ETF som heter IPO.

Nasdaq-100

Kommentarer är avstängda.