ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Dow Jones säger väldigt litet om börsens utveckling

7 december 2017 Inga kommentarer

Dow Jones säger väldigt litet om börsens utvecklingDow Jones säger väldigt litet om börsens utveckling

Dow Jones Industrial Average är ett prisviktat index som består av 30 blue chip företag i USA, utvalt av en kommitté. ”Dow” är uppkallad efter Charles Dow, en Wall Street Journal redaktör och grundare av Dow Jones & Co. ”Jones” är faktiskt uppkallad efter en av Dows affärskontakter, Edward Jones (någonsin hört det namnet?). Indexet lanserades första gången 1896, vilket gör det till en av de längsta löpande indexen på aktiemarknaden som vi har. Dow Jones säger världigt litet om börsens utveckling, men det är intressant av många anledningar.

Aktiemarknadshistoria är fascinerande för vissa människor. Men med tanke på indexets historia, band till media och välbekant status i investerarnas sinnen är det lätt att se varför det har varit framstående. Men det finns fortfarande ett antal brister att överväga.

Låt oss bryta ned den beskrivning som lades fram tidigare – ”ett prisviktat index bestående av aktierna i 30 blue chip företag i USA”

Aktier med högre kurser har större vikt

Dow Jones är ett prisviktat index. Det betyder att aktier med höga aktiekurser får en större vikt och har en högre inverkan på indexets utveckling. I dag har Boeing den största vikten i Dow Jones, mer än sju procent, beroende på dess aktiekurs 233 USD per aktie när detta skrivs. Apple har å andra sidan en vikt på 4,8 procent vid en aktiekurs på 153 USD per aktie. Apples vikt är alltså lägre än vad Boeings är, trots det högre företagsvärdet. Apple har ett företagsvärde som är nästan sex gånger större än Boeings.

Att mäta ett index med något annat än marknadsvärde kan vara en bra idé (se smart beta), men aktiekursen betyder egentligen inte någonting. Att höra att Dow stiger eller sjunker framkallar vanligtvis någon form av känsla, men det behöver inte säga något om aktiemarknadens utveckling den dagen. Att höra att Dow Jones har stigit med 100 punkter låter som en betydande uppgång på börsen. Med det värde som Dow Jones har i dag betyder det att börsen har stigit med mindre än en halv procent.

30 företag i indexet

Det finns 30 blue-chip-företag i indexet. Under tiden finns det mer än 4 000 noterade aktier som handlas aktivt på de amerikanska börserna. Utanför USA finns det ännu fler.

Under järnvägsbolagens och konglomeratens storhetstid kunde 30 aktier kanske fånga hela bilden, men det fungerar inte idag. Många av de största företagen i USA finns inte ens med i detta index. Googles moderbolag Alphabet, ingår inte ens. Alfabetet har intäkter som är större än 23 av de företag som ingår i Dow Jones. Börsvärdet är högre än alla andra företag utom just Apple.

Dow Jones tar inte heller hänsyn till är tillväxtpotentialen hos små och medelstora företag. USA har är en tillväxthistoria, det är kapitalismens hjärta och innovation. Dessa blue chips är utan tvekan innovativa, men de får inte fånga det sanna väsendet i USAs ekonomi.

Världen har blivit oerhört mer sammankopplad sedan 1896

Det finns 30 blue-chip-företag i USA. Världen har blivit oerhört mer sammankopplad sedan 1896. Globala investerare tror att investeringsmöjligheten är oerhört bredare än de 30 blue chips som refereras dagligen. Även om dessa verkligen är stora företag, och fortfarande har nästan tio procent av det globala börsvärdet så finns det ett stort antal andra investeringsmöjligheter där ute i andra länder som saknar exponeringen från Dow-företagen.

Dow Jones säger väldigt litet om börsens utveckling, men det är osannolikt att Dow kommer att avlägsnas från ticker-band även om fler investerare ser indexets brister.

Att få investerare och rådgivare att fokusera på ett bredare index, även om S & P 500 också har stora brister. MSCI All Country World Index kan vara ett sätt för placerarna att referera till som börsen, men det kommer knappast att bli så. De flesta aktiehandlare köper aktier på lokala marknader, inte globalt.

Dow Jones Industrial Average

Bloggar etiketter: , , , , , ,

Kommentarer är avstängda.