ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Kommande rally i guldpriset?

7 januari 2016 Inga kommentarer

Har vi ett kommande rally i guldpriset att se fram mot?Kommande rally i guldpriset?

Har vi ett kommande rally i guldpriset att se fram mot? Spreaden i ränteskillnaden mellan den tyska tioåriga statsobligationen och den amerikanska statsobligationen indikerar att vi har ett kommande rally i guldpriset att se fram mot.

Spreaden i ränteskillnaden mellan den tyska tioåriga statsobligationen och den amerikanska statsobligationen används ofta som en ledande indikator för guldpriset. Det verkar som om räntespreaden mellan Tyskland och USA har nått en annan botten. Detta betyder att 2016 och framåt kan vi få se det så efterlängtade rally i guldpriset.

Guldpriset(Klicka för att förstora)

Spreaden i ränteskillnaden mellan den tyska tioåriga statsobligationen och den amerikanska statsobligationen används ofta som en ledande indikator för guldpriset. Faktum är att det inte finns någon annan indikator som har varit mer korrekt när det gäller att signalera ett kommande rally i guldpriset och i aktierna hos de föreateg som arbetar med att utvinna guld är denna spread under de senaste tio åren. När helst denna spread blir negativ har det indikerat att det ligger ett kommande guldrally vid horisonten.

Månadsdata för de två olika tioåriga statsobligationerna och guldkursen visar att det inträffade en botten av betydelse i maj 2006, som ledde till ett rally i guldpriset som slutade först 23 månader senare. Under detta rally steg guldpriset från 638 USD per troy ounce till 969 USD per troy ounce, en vinst med 52 procent för den som lyckades pricka in botten.

Nästkommande botten inträffade i april 2010 och guldpriset steg då från 1 116 USD per troy ounce till 1 816 USD per troy ounce, en vinst med 63 procent för den som lyckades pricka in botten.

När räntespreaden mellan tyska och amerikanska statsobligationer blir negativ så finns det en klyfta mellan penningpolitiken i USA och i Eurozonen. I detta fall är det Yellen som äntligen drar åt penningflödet i USA medan ECB fortsätter med sina lättnader. Intuitivt är denna typ av avvikelse negativt för guld, men eftersom marknaden är alltid tolkar framtiden är det konsten att tolka grafen som avgör hur det skall gå i nästa steg,

Det verkar som om räntespreaden mellan tyska och amerikanska statsobligationer nu nått en ny botten, och om så är fallet kan vi komma att få se ett rally i guldpriset under resten av 2016. I framtiden kommer USA att behöva hamna på samma sida som den Europeiska centralbanken för att kunna bemöta inflationen. USA kommer sannolikt att behöva sänka sina räntor i framtiden vilket gör att alla tecken talar för ett kommande guldrally.

Guldpriset

Kommentarer är avstängda.