ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna eller kanske tvärtom?

8 maj 2015 2 Comments

Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna eller kanske tvärtomKöp till färskpotatisen och sälj till kräftorna eller kanske tvärtom?

Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna eller kanske tvärtom? Med det varma väder som vi haft de senaste dagarna finns det hopp om en sommar i år också, snart är vi inne i juni, den första av de officiella sommarmånaderna, och med det kommer förhoppningsvis ett riktigt sommarrally på aktiemarknaden. NU när en stor del av de mest tongivande företagen har rapporterat är det mest småbolagens rapporter vi väntar in. Därefter kommer den samlade analytikerkåren att försöka göra bedömningar kring hur halvårsrapporterna kommer att se ut. Dessa rapporter kommer att publiceras redan från mitten av juli, men en uppgång på börsen kan komma betydligt tidigare då det finns många investerare som kommer att ha åsikter om hur rapporterna kommer att se ut, det är således sannolikt att vi kommer att få se spekulationer om bättre rapporter redan frän slutet av denna månad.

Gammalt börsordspråk

Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna, det är ett gammalt börsordspråk som gällde under framförallt 1980- och 1990-talet, men med de senaste årens kursutveckling i färskt minne har de sk säsongsmönstren alltmer mist sin giltighet.

Det gäller i och för sig inte bara det så kallade sommarrallyt utan även andra perioder under året. Första halvåret brukar t ex vara betydligt bättre än andra halvåret, men det får vi verkligen hoppas inte stämmer i år: Börsen har förvisso utvecklats väl, men det finns fortfarande tecken som tyder på att det finns mer att hämta. Sanningen är naturligtvis att säsongsmönstren kan spela en kortsiktig psykologisk roll i en mera normal marknad. Men efter IT-kraschen och efter den 11:e september är inte världen sig riktigt lik utan investerarna har blivit mer försiktiga.

Det gäller inte hela världen

Detta fenomen gäller inte hela världen, i USA sägs det istället Sell in May and go away. Detta gäller även en del andra marknader, bland annat en som vi tittar på när det gäller börshandlade fonder, så kallade ETFer, nämligen Australien. För denna marknad gäller just nu verkligen sell in May and go away. Maj har under det senaste decenniet varit den värsta månaden att äga australiensiska aktier. Under denna månad har den australiensiska börsens referensindex, ASX200, backat med i genomsnitt två procent, vilket är snitt en halv procent sämre än andra månader. Under 2014 steg emellertid ASX200 med 0,1 procent.

IShares MSCI Australia ETF (NYSEArca: EWA), den största börsnoterade Australien ETFen, verkar vara lyda ovannämnda negativa säsongsmönster för australiska aktier. EWA, med 1,68 miljarder dollar under förvaltning, backade med 1,7 procent under april, och har sedan den 28 april backat med sex (6) procent. Under tre av de fyra första börsdagarna i maj 2015 stängde EWA lägre.

Just nu är det svårt att se någon riktig uppsida för den australiensiska aktiemarknaden, de australiensiska aktierna är, i alla fall enligt den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, just nu dyra och handlas till ett p/e-tal på 19, det högsta någonsin för denna marknad, mer än femton procent över de senaste tjugo årens genomsnitt. Tillväxten är redan diskonterad i Australien.

ASX200 backade….

Under perioden 2010 till och med 2013 backade ASX200 med i genomsnitt 5,7 procent under maj månad. Under denna månad är det framförallt de australiensiska bankerna som dragit ned kursen, något som drabbar EWA hårt då denna ETF har allokerat 53 procent av sitt kapital till denna sektor. Bankernas andel i denna börshandlade fond är mer än tre gånger den för den näst största sektorn i EWA, Materials som svarar för 15,9 procent av kapitalet. Trycket mot de australiensiska bankerna kan fortsätta om den australiensiska dollarn, den så kallade Aussien, fortsätter att stärkas mot den amerikanska dollarn, något som den australiensiska centralbanken försöker undvika, vilket ledde till att Reserve Bank of Australia i veckan sänkte räntan till rekordlåga två procent.

Australien Banks

2 Kommentarer »