ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Hävstångs ETF:er, Headline

Juni, den värsta månaden för aktier

4 juni 2015 Inga kommentarer

Juni, den värsta månaden för aktierJuni, den värsta månaden för aktier

Juni, den värsta månaden för aktier Vi skriver nu juni, den första sommarmånaden, och i Sverige är vi vana vid att detta innebär ett kommande sommarrally, men i andra länder, till exempel USA är juni, den värsta månaden för aktier, och därmed också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av aktier, på hela året.

Många investerare har hört begreppet Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna. I USA har investerarna en annan uppfattning, där heter det “sell in May and go away”, något som historiskt sett har visat sig stämma mycket väl eftersom både aktier och börshandlade fonder vanligtvis har sin sämsta utveckling på året under juni månad. Under det senaste decenniet har juli varit den sämsta månaden på hela året för de aktier som ingår i det breda börsindexet S&P 500. I genomsnitt har aktiekurserna fallit med 1,32 procent under denna månad under den senaste tioårsperioden.

En sättning är inte osannolik

Det är således inte osannolikt att vi kommer att få se en viss sättning på den amerikanska aktiemarknaden denna månad, men det behöver inte vara av ondo. En sättning ger istället en rad olika möjligheter i form av köptillfällen men också för den som väljer att arbeta med inverterade ETFer eller säljoptioner. De så kallade inverterade ETFerna är börshandlade fonder som ger investerarna en möjlighet att kapitalisera på en kursnedgång. Dessa ETFer brukar även kallas för omvända ETFer, och de förekommer både med och utan hävstång. För S&P 500 finns det en rad olika ETFer, till exempel ProShares Short S & P500 (NYSEArca: SH) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet.

Den som har en mer aggressiv inställning till en eventuellt kommande nedgång kan istället titta på ett hävstångsalternativ, till exempel ProShares UltraShort S&P500 ETF (NYSEArca: SDS) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet eller Direxion Daily S & P 500 Bear 3x Shares (NYSEArca : SPXS) eller ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF (NYSEArca: SPXU) som ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet

Även Dow Jones erbjuder alternativ

Det går också att utnyttja en eventuell nedgång genom att positioner i börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på Dow Jones Industrial Average Index. Även här finns en rad olika alternativ, till exempel ProShares Short Dow30 ETF (NYSEArca: DOG) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling. Mer aggressiva handlare kan till exempel välja ProShares UltraShort Dow 30 ETF (NYSEArca: DXD) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling eller ProShares UltraPro Short Dow30 (NYSEArca: SDOW) som ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling.

Omvända ETFer för Nasdaq

Det finns även möjligheter att dra fördel av nedgångar på den amerikanska aktiemarknaden genom att gå kort på Nasdaq, till exempel ProShares Short QQQ ETF (NYSEArca: PSQ) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaqs utveckling. Mer aggressiva handlare kan till exempel välja ProShares UltraShort QQQ ETF (NYSEArca: QID) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaq eller ProShares UltraPro Short QQQ ETF (NasdaqGM: SQQQ) ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaq-100.

Observera, att den amerikanska aktiemarknaden tenderar att gå bra under juli månad, i genomsnitt har de amerikanska börserna stigit med 1,68 procent under denna månad under det senaste decenniet. Även här finns det hävstångsalternativ, börshandlade fonder som ger sina innehavare en ökad exponering mot aktiemarknaderna. Det kan till exempel nämnas ProShares Ultra S&P 500 ETF (NYSEArca: SSO) som ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500, ProShares UltraPro S&P500 (NYSEArca: UPRO) som ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500 eller Direxion Daily S&P 500 Bull 3X Shares (NYSEArca: SPXL) som också ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500.

ProShares Ultra Dow30 (NYSEArca: DDM) ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på Dow Jones Industrial Average Index, ProShares UltraPro Dow30 (NYSEArca: UDOW) som ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på samma index. Ultra QQQ ProShares (NYSEArca: QLD) ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på Nasdaq-100 och ProShares UltraPro QQQ (NasdaqGM: TQQQ) som också ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på Nasdaq-100.

Kommentarer är avstängda.