ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Stimulanspaket kan komma att driva japanska ETFer högre

9 december 2013 2 Comments

Japanska ETFer Stimulanspaket kan komma att driva japanska ETFer högreStimulanspaket kan komma att driva japanska ETFer högre

Stimulanspaket kan komma att driva japanska ETFer högre. Den japanska aktiemarknaden kan komma att fortsätta att stärkas efter det att landets regering meddelande att den avser sjösätta ett nytt multibiljonyen stimulanspaket som skall hjälpa till att lyfta Japan ur landets långvariga period av deflation. Detta stimulanspaket kan komma att driva japanska ETFer högre.

Under torsdagen presenterade premiärminister Shinzo Abes administration ett stimulanspaket på 5,5 triljoner yen, motsvarande 5,4 miljarder USD, som skall motverka den förväntade ekonomiska hämskon som uppstår när den kommande försäljningsskatten som införs i april 2014.

Detta stimulanspaket och andra insatser som har till syfte att stödja den japanska ekonomin är tänkta att hjälpa Japan ur den deflation som landet just nu befinner sig i. Stimulanspaketet är en del av Abes tre ”pilar” som används för att bekämpa deflation som en del av den så kallade Abenomics planen.

Den japanska regeringen bedömer att dessa åtgärder kommer att leda till positiva effekter om ¥18.6 triljoner för den japanska ekonomin och att det kommer att öka landets bruttonationalprodukt med en procentenhet. Den japanska regeringen bedömer att storleken på detta paket är tillräckligt stor för att motverka nedgången på 3 triljoner yen i de statliga utgifter som härrör från den konsumtionsrush som bedöms uppstå innan skattehöjningen träder i kraft.

Vidare har den japanska regeringen aviserat möjligheterna att sänka bolagsskatten från 38,01 till 35,64 procent under våren 2014 i syfte att främja företagens löneökningar, något som lyst med sin frånvaro under de senaste åren.

Större offentliga utgifter kan komma att depreciera yenen ytterligare. CurrencyShares Japanese Yen Trust (NYSEArca: FXY) har sedan början av 2013 fallit med cirka 15,5 procent.

Eftersom yenen fortsätter att försvagas och den japanska ekonomin expanderar, kan investerare istället ta en titt på yen valutasäkrade fonder som följer den japanska aktiemarknaden, till exempel WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DXJ) och db X-trackers MSCI Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBJP) som har stigit med 34,7 respektive 41,6 procent under 2013, en siffra som skall jämföras med den icke-valutahedgade iShares MSCI Japan ETF (NYSEArca: EWJ) som ökat med 22,5 procent under 2013.

2 Kommentarer »

 • Henrik skrev:

  Jag är intresserad av att investera i ETF:er men är osäker på hur valutaeffekter påverkar ETF:en då jag handlar på en utländsk marknad?
  Är detta en betydande variabel?

  Valutors rörelser känns svåra att förutspå och valutaeffekten innebär en osäkerhet jag inte kan bedöma. Detta har medfört att jag avvaktat med handel av ETF:er på utländska marknader.

  Tack för en bra blogg.

 • » Blogg arkiv ETFer för fotbolls-VM skrev:

  […] DXJs year-to-date förlust är något vilseledande, eftersom den största delen av förlusterna för den och andra Japan ETFer inföll under det första kvartalet.. DXJ är nästan 7,7 procent under den senaste månaden. Så är db X-trackers MSCI Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBJP). Flera andra ETFer i WisdomTrees yen säkrade Japan sektorn svit, som är två månader gammal, noterade nya toppar i slutet av förra veckan. Den amerikanska dollarn är upp en procent mot yenen under den senaste månaden. […]