ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Ökat intresse för fonder som investerar i cybersäkerhet

25 oktober 2016 Inga kommentarer

ISPY Ökat intresse för fonder som investerar i cybersäkerhet HACK CIPRÖkat intresse för fonder som investerar i cybersäkerhet

De ETFer som investerar i Cybersäkerhetsföretag gynnas när Twitter, Spotify, Netflix och Amazon drabbas av näthackare. Under slutet av förra veckan steg de börshandlade fonder som investerar i cybersäkerhet företag som kan bidra till att motverka framtida nätattacker.

Bland de fonder som finns i dag kan nämnas

PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK)
First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF (NasdaqGM: CIBR)
ETFS ISE Cyber Security GO UCITS ETF (LSE: ISPY)

Cybersäkerhetsföretagen steg efter en distribuerad överbelastningstjänst (DDoS) attack tog ned system som drivs av Dyn Inc., en av de största internetleverantörer i världen rapporterade USA Today.

Två på varandra följande attacker

Två på varandra följande attacker blockerade flera stora webbplatser tidigt på fredagen och skar av tillgång till Twitter (NasdaqGS: TWTR), Spotify, Netflix (NasdaqGS: NFLX), Amazon (NasdaqGS: AMZN), Tumblr och Reddit. Det var främst den amerikanska östkusten som påverkades.

Överbelastningsattacker inträffar när någon enskild hackare eller en grupp hackare översvämmar en viss webbplats eller tjänst med en plötslig tillströmning av falska trafik i syfte att överbelasta systemet och ta det offline. I likhet med tidigare onlineattacker steg cybersäkerhetsföretagen på den ökade uppmärksamheten som rör ett ökat behov av användning av internetbaserade tjänster.

Olika börshandlade fonder

PureFunds ISE Cyber Security ETF var den första it-relaterade ETF att nå marknaden i november 2014. HACK återspeglar ett index som består av företag som erbjuder hårdvara, mjukvara, konsulttjänster och tjänster för att försvara sig mot cyberbrott. Toppinnehaven Infoblox (NasdaqGS: Blox) 5,2%, Qualys (NasdaqGS: QLYS) 4,7% och Palo Alto Networks (NasdaqGS: PANW) 4,6%.

First Trust Nasdaq Cyber ETF, som lanserades i juli förra året, spårar utvecklingen en liknande korg av företag som sysslar med byggnad, genomförande och förvaltning av säkerhetsprotokoll som tillämpas på privata och offentliga nätverk för att ge skydd av data och operationer. CIBR är lite mer topptyngd, de största innehaven är NXP Semiconductors (NasdaqGS: NXPI) 7,0%, PANW 6,6% och Symantic (NasdaqGS: SYMC) 5,9%.

ETF Securities ETFS ISE Cyber Security GO UCITS ETF (LSE: ISPY) är den första europeiska börshandlade fonden med fokus på cybersäkerhetsföretag. Denna ETF lanserades den 17 november 2015 och handlas i dag bland annat på Londonbörsen. ISPY äger emellertid aktier i företag från hela världen, till exempel Barracuda Networks (4,39 procent av kapitalet), Infoblox Inc (4,35 procent av kapitalet), Palo Alto Networks (4,02 procent av kapitalet) och Ahnlab Inc (4,01 procent av kapitalet).

Kommentarer är avstängda.