ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Indonesisk aktiefond blöder kapital

18 november 2015 Inga kommentarer

Indonesisk aktiefond blöder kapital ETF Börshandlad fondIndonesisk aktiefond blöder kapital

Det är inte bara en Indonesisk aktiefond blöder kapital utan flera. Indonesia iShares Indonesia Investable Market Index Fund ETF (NYSEarca: EIDO) och Market Vectors Indonesia Index ETF (NYSEarca: IDX) rasade under början av förra veckan eftersom den indonesiska aktiemarknaden reagerade negativt på den amerikanska jobbstatistiken och att marknadens aktörer förväntar sig att FED skall höja räntan i december. Samtidigt krymper Bank of Indonesias valutareserver.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade under frra helgen att trots en sju procentig återhämtning för den indonesiska Rupiahan förra månaden så minskade den indonesiska centralbankens valutareserver för en åttonde månaden. Under oktober uppgick minskningen till en miljard dollar, som en direkt effekt av de stigande kostnaderna för den indonesiska regeringens utlandsskuld.

Den räntehöjningen som FED förväntas genomföra kommer mest påtagligt påverka Indonesien genom att ytterligare öka kostnaderna för landets utlandsskuld på grund av den sannolika apprecieringen av dollarn

En titt på WisdomTree Bloomberg US Dollar Bullish Fund (NYSEarca, USDU) visar en uppåtgående trend för spekulation enbart som den starka sysselsättningsrapporten som kom förra fredagen vilken ökade investerarnas förväntningar på en räntehöjning.

USDUPoweredbyInfront_128

Indonesiens riskexponering för en starkare dollar är inte unik för tillväxtekonomierna, de så kallade emerging markets. De minskande reserverna hos den indonesiska centralbanken gör att investerarna inte tror på Indonesiens valuta och att de gör bedömningen att det inte kommer att vara lönt att satsa på indonesiska aktier. EIDO har under den senaste månaden mest gått i sidled, men steg på den amerikanska jobbrapporten. Utvecklingen för IDX har varit likartad.

EIDO är ner 21,40 procent YTD. Denna börshandlade fond försöker replikera utvecklingen av den indonesiska aktiemarknaden. Denna ETF har en kraftig övervikt mot ekonomi och sällanköpsvaror som inte kommer att gynnas av en starkare dollar.

EIDO

PoweredbyInfront_128

Kommentarer är avstängda.