ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Guldet försöker återta sin forna lyster

30 januari 2015 Inga kommentarer

Shining of Gold Guldet försöker återta sin forna lysterGuldet försöker återta sin forna lyster

Guldet försöker återta sin forna lyster Efter en aldrig tidigare skådad tjurmarknad som varade i över ett decennium, har guld tillbringat de senaste åren i denna svacka, något som har gjort den fysiska metallen, gruvbolag och börshandlade fonder, såsom SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD), in i en tvåårig period av kursfall.

Det är fortfarande tidigt 2015, men saker och ting kan förändras för GLD och rivaliserande guld-ETF: er. Även med onsdagens blygsamma nedgång, är GLD upp mer än åtta procent i år och denna börshandlade fond har sett inflöden på 1,23 miljarder dollar i nya tillgångar. Detta gör att inflödena till GLD endast överträffas av Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO). Under 2014 backade GLD med två procent och såg kapitalutflöden på 3,2 miljarder dollar.

Detta är emellertid inte de enda tecknen som tyder på att det kan vara värt att bevaka den gula metallen.

Under den senaste veckan har fysiskt gulduppbackade ETPer (Exchange Traded Products) upplevt det största dagliga nettoinflödet sedan januari 2013, närmare 17 ton guld. Handelsvolymen för guldterminerna var under vecka fyra 52 procent högre än den genomsnittliga handelsvolymen de senaste 100 dagarna och nettolånga positioner i guldterminer och optionskontrakt har ökat med 27 procent den senast veckan.

SSgAoch ETF Securities

SSgA är sponsor till den börshandlade fonden GLD, och ETF Securities är sponsor till GOLD, världens äldsta gulduppbackade börshandlade fond. Från båda dessa ETF-utgivare kommer signaler om stora köp. Spekulativa investerare har köpt guld för den fjärde successiva veckan i rad vilket ökat de långa positionerna ytterligare. Även silver har varit föremål för köp, men de långa positionerna i denna ädelmetall är betydligt mindre än för guld.

Wall Street banker som fortfarande prognostiserar ytterligare kursfall för guld

Det finns emellertid några stora Wall Street banker som fortfarande prognostiserar ytterligare kursfall för guld. På måndagen sade JP Morgan att investmentbanken förväntar sig att Federal Reserve kommer att höja räntan i juni, vilket skulle vara baisseartat för guld. Banken räknar med att guldkursen kommer att retirera till 1 180 USD per per troy ounce under det tredje kvartalet, cirka 100 USD nedanför dagens nivåer. Goldman Sachs har också en baisseartad syn på guld för tredje kvartalet och banken sänkt sin prognos för 2016 på den gula metallen till 1 089 per troy ounce. Stick i stäv med de stora investmentbankernas syn på guld står marknadens aktörers agerande, de köper nämligen guld.

Bruttolånga positionerna i guld

De bruttolånga positionerna i guld är för närvarande de högsta sedan i november 2012, medan de nettolånga positionerna är de högsta sedan i december 2012. Det förnyade intresset för guld är en effekt av att ett antal centralbanker simultant försöker släppa eller behålla de kvantitativa lättnaderna i sina försök att bekämpa deflationen. Dessutom påverkar den geopolitiska instabiliteten i euroområdet som uppstått som en följd av segern för det grekiska anti-åstramningspartiets Syrizas seger i söndagens val. Det finns mycket som talar för att de globala centralbankernas agerande kommer att innebära en uppgång för guldpriset. Medan Federal Reserve slutade med sina kvantitativa lättnader för flera månader sedan och onsdagens FOMC mötes anteckningar verkar bekräfta att en Fed räntehöjning kommer senare i år, går andra centralbanker i motsatt riktning.

Bank of Japan och den Europeiska centralbanken har kommunicerat att de skall genomföra massiva penningstimulansprogram medan Bank of Canada, Danmarks Centralbank och flera andra centralbanker nyligen har sänkt räntorna. Sedan är det schweiziska centralbanken, vilket tidigare denna månad chockade globala marknader genom att tillkännage att det kommer släppa francens eurokoppling, ett meddelande som vissa tror kommer att bidra till att guldpriset kommer fortsätta röra sig uppåt.

ETFS Gold

Kommentarer är avstängda.