ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Grekland kommer inte överleva en folkomröstning

3 november 2011 2 Comments

Grekland fortsätter att lägga sordin på stämningen men dagens rörelse är mindre än väntat. Grekerna verkar tro att de ska få nya lån utan nya motåtgärder till EU, ECB och IMF. Exakt hur tänker man då? Det nuvarande maktspelet från Giorgos Papandreou är väldigt våghalsigt. Varför? Titta på nedanstående graf som illustrerar den grekiska betalningsplanen under 2011-2012. De flesta experter är överens – Grekland kommer inte att överleva en folkomröstning. En klassisk moment-22-situation har uppstått.

 

Viktiga datum

Denna vecka

Torsdag: G20-möte i Cannes

Fredag: G20-mötet fortsätter, Förtroendeomröstning i Grekland

December

(Preliminärt) 4 december folkomröstning i Grekland

Den grekiska börsen

Det grekiska indexet Greece ASE General är ner med 46% i år (omräknat till svenska kronor) och med strax över 7% under den senaste veckan. För de som vill exponera sig mot Grekland (förstår inte varför) i detta läge finns det en ETF utgiven av den franska ETF-leverantören Lyxor (dotterbolag till Societe Generale). ETF:en heter Lyxor MSCI Greece (ticker LYMH) och handlas i Tyskland på XETRA-börsen. Underliggande index är MSCI Grekland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lyxor som framförallt tillämpar syntetisk replikering har drabbats av stora utflöden under den senaste tiden. Läs mer om detta i denna artikel från Bloomberg:

http://www.bloomberg.com/news/2011-11-01/synthetic-etfs-socgen-s-lyxor-have-record-outflows-amid-crisis.html

Ytterligare artiklar om Greklandskrisen:

http://www.dn.se/ekonomi/risk-for-grekisk-konkurs-fore-omrostningen

http://www.dn.se/nyheter/varlden/framsta-uppgift-skydda-euron

http://www.e24.se/makro/har-ar-datumen-som-avgor-greklands-ode_3159770.e24

2 Kommentarer »

  • Etftracker skrev:

    Jag är inte förvånad grekerna är ju galna. Det bästa av allt vore att skära bort (läs utesluta)cancersvulsten Grekland från eurosamarbetet och euron för gott. Jag kommer inte investera i Grekland även fast det kanske kan vara en bra investering av ren princip.

  • Tove skrev:

    Man kan inte skylla på grekerna! Det är de styrande som fattar besluten, och man kan ju inte säga att befolkningen inta har fått lida nu i efterhand… Att de har gjort fel är en underdrift, men man borde ändå hjälpa dem då det är medborgarna som får lida mest och de har inte gjort någonting fel.