ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Globala ETFer att titta på när oljepriset svänger

24 juni 2014 Inga kommentarer

ETF Olja Globala ETFer att titta på när oljepriset svängerGlobala ETFer att titta på när oljepriset svänger

Oljepriserna rör sig långsamt upp på den ökade spänningen i Irak. Medan vissa handlare kan ha överrumplas av situationen, kan investerare utnyttja börshandlade fonder att fånga segment som kan dra nytta av högre oljepriser. Vi har hittat flera globala ETFer att titta på när oljepriset svänger.

Priset på råolja har varit relativt stabilt under de senaste åren och har handlats inom intervaller då den politiska instabiliteten i Mellanöstern var fortsatt dämpad och den ökade skifferoljeproduktionen i USA stärkt leveranser.

Vi ser nu att det eskalerande våldet i Irak drivit oljepriset till den högsta nivån på nio månader när islamiska extremister sägs ha tagit över Iraks största oljeraffinaderi. Det kan således vara värt att titta på hur dra nytta av detta läge när risken för leveransstörningar i Irak ökar.

Till exempel kan ryska aktier som regeringsstödda oljejätten Gazprom och Lukoil, dra nytta av osäkerheten. Enligt Absolute Strategy Research är marknader som har visat en positiv korrelation på 50 procent eller mer med oljepriset Ryssland, Norge och Polen.

Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största och mest omsatta Rysslands ETFen, har en 40,2 procentig vikt mot energisektorn, med en 8,5 procents vikt i Gazprom och 8,1 procent i Lukoil. Rivalen iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERU) har en 55,4% vikt mot energisektorn, inklusive Gazprom 21,0 procent och Lukoil 12,6 procents. RSX har en driftskostnadsprocent om 0,63 procent och ERUS har en expense ratio på 0,61 %.

Norge och Polen

Förrutom XACT OBX kan en ETF-investerare följa den norska marknaden genom att investera i Global X Norway 30 ETF (NYSEArca: NORW) och iShares MSCI Norway Cppd Investable Mkt (BATS: ENOR). NORW har en expense ratio på 0,50 % och ENOR har en förvaltningskostnad på 0,53 %.

iShares MSCI Poland Capped ETF (NYSEArca: EPOL) och Market Vectors Poland ETF (NYSEArca: PLND) ger båda en exponering mot polska aktier. Båda dessa börshandlade fonder har ett förvaltningsarvode om 0,61 procent.

På den motsatta sidan av spektrat finns den globala detaljhandeln, som har en negativ korrelation om 0,72 procent med oljepriset, vilket är lätt att förstå då konsumenterna tvingas betala mer för olja, bensin etcetera och har mindre över för att lägga på andra varor. Andra sektorer som har uppvisat en negativ korrelation till oljepriset är hälsovård, telekom, livsmedel, drycker, resor och fritid, som alla har en negativ korrelation överstigande -0,6. Om situationen Irak löser sig och riskpremien i oljepriserna avtar, kan investerare börja vända tillbaka till dessa marknadssektorer.

Kommentarer är avstängda.