ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Fortsatta problem för turkisk aktiefond

17 september 2015 Inga kommentarer

Fortsatta problem för turkisk aktiefond TUR ETFFortsatta problem för turkisk aktiefond

Fortsatta problem för turkisk aktiefond IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) fortsätter att vara en av de sämsta presterande börshandlade fonder som replikerar utvecklingen i ett enskilt land. Under augusti 2015 har denna ETF rasat kraftigt och noteras nu i samma nivå som under det andra kvartalet 2009.

Dessutom har de globala investerarna valt att dumpa turkiska obligationer under året vilket gör att den turkiska liran är en av de sämsta tillväxtvalutorna mätt mot dollarn under 2015. Den turkiska centralbanken har nu ett stort tryck på sig att vidta åtgärder för att mildra marknadens farhågor och stötta den snabbt fallande liran. Detta är emellertid inte helt enkelt i ett osäkert politiskt klimat där Turkiet nu står inför ett omval. Efter att ha vägrat låta landets största oppositionsparti bilda en ny regering har presidenten Tayyip Erdogan fattat beslut om nyval den 1 november.

Detta sker endast några månader efter det att Turkiet fick sin första minoritetsregering sedan 2002. Detta är också det första nyvalet sedan Turkiet blev en republik 1923. De tidiga opinionsundersökningarna visar emellertid att resultatet från novembervalet inte kommer att skilja sig markant från valet i juni 2015, det vill säga det kommer sannolikt att bli ett val där resultatet kommer att vara en minoritetsregering.

Den nuvarande regeringen har varit mest högljudd om att sänka räntan för att stimulera tillväxten i Turkiet. Istanbuls jämförelse aktieindex har underpresterat MSCI Emerging Markets Index som en följa av de politiska omvälvningarna – Turkiets styrande parti misslyckades med att säkra en majoritet i de nationella valen juni, vilket skapade osäkerhet på marknaderna eftersom landet styrs av en sammelsuriumkoalition.

Ingen vinnare på de fallande oljepriserna

Den dåliga utvecklingen på den turkiska aktiemarknaden skall dessutom ses i skenet av den allmänna uppfattningen av att den turkiska ekonomin skulle vara en vinnare på de fallande oljepriserna. Turkiet är en nettoimportör av just olja. Den senaste tidens kursfall som fått börsen i Istanbul att uppleva sitt största veckovisa ras på tio månader har emellertid fått den amerikanska investmentbanken JPMorgan Chase & Co att säga att turkiska aktier är billiga. Banken säger att Turkiet är den enda marknad i Central- och Östeuropa, tillsammans med Mellanöstern, som kan betraktas som ”billig.” Bank of America Corp Merrill Lynch rekommenderar också sina kunder att ta en titt på turkiska industriföretag med ett starkt resultat och tillväxtutsikter.

TUR ger ingen bra exponering mot den turkiska aktiemarknaden

Generellt sett ger inte MSCI Turkiet Index en bra skattning av den turkiska ekonomin. Indexet har en kraftig övervikt mot ekonomi, cirka 43 procent, medan sektorn endast har fem procents vikt i landets BNP. TUR har emellertid en låg korrelation mot iShares MSCI Emerging Markets (NYSEArca: EEM), cirka 0,7 och SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), cirka 0,47 varför det finns en efterfrågan för denna börshandlade fond bland portföljförvaltarna. Dessutom rekommenderas denna ETF för riskvilliga placerare som tror på en återhämtning. Denna börshandlade fond bör emellertid endast tillåtas utgöra en mindre del i en portfölj med andra tillväxtmarknader, alternativt som en krydda i en global aktieportfölj.

Kommentarer är avstängda.