ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Blandade förutsättningar för fonder som satsar på vatten

11 januari 2016 4 Comments

Blandade förutsättningar för fonder som satsar på vattenBlandade förutsättningar för fonder som satsar på vatten

Med den episka torka och de vattenbrist som har plågat den amerikanska delstaten Kalifornien under flera år är det logiskt att anta att de börshandlade fonder som fokuserar på den amerikanska vattenindustrin borde kunna leverera. Vi ser emellertid att det finns blandade förutsättningar för de börshandlade fonder som satsar på vatten.

I själva verket har de fyra ETFer som fokuserar på vatten haft väldigt hetrogena utvecklingar, något som tyder på att Kaliforniens torka har lyft en del av dessa ETFer medan torkan fungerat som hämsko för andra.

First Trust ISE Water ETF (NYSEArca: FIW) och PowerShares Water Resources Portfolio (NYSEArca: PHO) är två börshandlade fonder som båda replikarar utvecklingen av de företag som har intäter som kommer från produkter som sparar och renar vatten. Detta har emellertid inte hindrat att dessa två ETFer har rasat. Leverantörer av vattenutrustning utgör huvuddelen av aktieinnehaven i First Trust och PowerShares börshandlade fonder, och dessa bolage har sett sina aktier rasa på aktiemarknaden. Bolag som Energy Recovery (NasdaqGM: ERII) och Layne Christensen (NasdaqGM: LAYN) har sett sina aktiekurser falla med mer än 30 procent som en följd av ett lägre oljepris, något som i sin tur skapar en lägre efterfrågan på deras produkter från energiföretagen. Dessa bolag utgör 3,3 procent av kapitalet i FIW och 1,4 procent av kapitalet i PHO.

Under 2015 ledde torkan i Kalifornien till att delstatens guvernör beslutade om 25-procentig minskning av vattenanvändandet och att han införde böter på upp till 10 000 USD för den som godtyckligt slösade med vatten. Om det är detta beslut eller andra orsaker som ligger bakom det faktum så har emellertid andra börshandlade fonder som fokuserar på vatten sett sina kurser utvecklas stabilt, till exempel Guggenheim S&P Global Water Fund (NYSEArca: CGW) som varit en stabil fond.

CGW är den första ETF som är helt dedikerat mot vatten. Denna börshandlade fond köper aktier i företag vars intäkter är hänförliga till global efterfrågan på vatten, till exempel infrastruktur, utrustning, instrument och material. Denna ETF äger inte aktier i Energy Recovery eller i Layne Christensen.

Den betydligt större börshandlade fonden Powershares Global Water Portfolio (NYSEArca: PIO) har cirka 280 MUSD under förvaltning och har länge varit stjärnan i denna sektor. PIO äger aktier i  36 företag som är förknippade med vattenverk, infrastruktur, utrustning, instrument och material. Liksom CGW äger inte denna ETF aktier i Energy Recovery eller i Layne Christensen.

Kommentarer är avstängda.