ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Den första börshandlade fonden listades redan för 25 år sedan

19 mars 2015 5 Comments

Den första börshandlade fonden listades redan för 25 år sedanDen första börshandlade fonden listades redan för 25 år sedan

Den första börshandlade fonden listades redan för 25 år sedan Att det den 9 mars 1990 var första dagen som en börshandlad fond lanserades är det få som känner till, många lever fortfarande i föreställningen att det är ett helt ny finansiell produkt som lanserats av banker och finansinstitut. Den första börshandlade fonden listades för 25 år sedan, och inte i USA som många tror utan i Kanada. Därmed slog TIPS ETF både SPY och QQQ med många år. Den 29 januari 1993 lanserade den globala kapitalförvaltaren State Street Global Advisors (”SPDR”) världens första ETF – SPDR S&P 500 ETF. Instrumentet fick ganska fort smeknamnet ”Spider”. Powershares QQQ är en börshandlad fond som replikerar utvecklingen på Nasdaq-100 index lanserades i mars 1999.

Den första börshandlade fonden

För tjugofem år sedan lanserades emellertid den första börshandlade fonden på Toronto Stock Exchange. Det var TIPs (Toronto 35 Index Participation Fund), en ETF som replikerar utvecklingen av TSX 35 indexet. Därmed var TIPS nästan tre år tidigare än SPDR S&P 500 ETF (SPY). Tankarna hade emellertid funnits långt tidigare. Det första försöket att skapa något som liknade en börshandlad fond var den lansering av Index Participation Shares för S&P 500 under 1989. Det fanns redan då ett intresse bland investerarna, men Chicago Mercantile Exchange valde då att dra lanseringen till domstol varför lanseringen av börshandlade fonder fick vänta ett tag.

I Sverige lanserades den första börshandlade fonden 2000

I Sverige lanserades den första börshandlade fonden av nuvarande Nasdaq redan 2000. Då förvaltades de börshandlade fonderna av börsen själv. Senare såldes dessa till XACT Fonder som numera ägs av Handelsbanken. Fortfarande än i dag är XACT den dominerande aktören på handeln med börshandlade fonder i Sverige, men alla de svenska storbankerna, SEB, Swedbank och Nordea erbjuder olika typer av ETFer. Utöver detta finns också Deutsche Bank representerade i Sverige.

Passiva investeringar är inget nytt

Indexinvesteringar är emellertid inget nytt, den har funnits sedan tidigt 1970-tal i USA. Det året lanserade Wells Fargo och American National Bank oberoende av varandra indexfonder för sina institutionella kunder. Lanseringarna var ett svar på den akademiska forskningen som visade på fördelarna med att investera passivt. Fondförvaltningslegenden John Bogle följde efter ett par år senare när han den 31 december 1975 valde att lansera den första publika indexfonden. First Index Investment Trust som fonden hette, kom att replikera utvecklingen av det breda indexet i USA S&P 500. Bogle hade när fonden lanserades endast 11 MUSD under förvaltning. Den gick under många år under det spefulla namnet ”Bogle’s folly” vilket betyder Bogles dårskap.

1999 kom kapitalet i denna fond att överstiga 100 MILJARDER DOLLAR. Då hade konkurrenterna vaknat. State Street  lanserade 1993 SPY, Barclays kom att lansera sina första indexfonder 1996, State Street lanserade en ETF på Dow Jones 1998, 1999 kom PowerShares QQQ som replikerar utvecklingen av Nasdaq-100. När denna ETF kom var det när intresset för investeringar för teknikbolag var som störst och QQQ kom snabbt att vinna en enorm popularitet vilket hjälpte till att öka fokus på ETF-branschen. Vanguard kom 2001 att lansera sina första ETFer. I dag finns det 245 utgivare av börshandlade produkter, så kallade ETPer, som i sin tur handlas på 63 börser i 52 länder världen över enligt data från ETFGI’s preliminary monthly global ETF and ETP insight report som publicerades i början av mars.

355 kanadensiska ETFer

Det kan nämnas att i februari 2015 fanns det 355 kanadensiska ETFer och 502 listningar då flera av dem handlas på flera marknader. Tillgångarna uppgick till 65 miljarder USD, motsvarande 2,2 procent av det kapital som förvaltas globalt av ETF-industrin. Kanada var först med börshandlade fonder på aktier, obligationer och valutahedgade ETFer.

TIPS ETF är ett kortnamn som inte längre går att hitta i listorna. Den 7 mars 2000 kom denna börshandlade fond att gå samman med HIP (Hundred Index Participation Fund) som replikerade utvecklingen av TSX 100 indexet. Det nya namnet kom att bli the iUnits S&P/TSE Index Participation Fund (XIU CN) som senare döptes om till iShares S&P/TSX 60 Index ETF (XIU CN).

Kommentarer är avstängda.