ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

First Trust lanserar en ETF för Cybersäkerhet

11 juni 2015 3 Comments

First Trust lanserar en ETF för CybersäkerhetFirst Trust lanserar en ETF för Cybersäkerhet

Den amerikanska ETF-utgivaren First Trust, den sjätte största av de amerikanska ETF-utgivarna, har lämnat in en ansökan till den amerikanska finansinspektionen, SEC, att lansera en börshandlad fond som skall replikera utvecklingen av aktier som arbetar med IT-säkerhet, så kallad cybersäkerhet. Namnet på denna ETF för cybersäkerhet kommer att bli First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF. Enligt den inlämnade ansökan skall denna börshandlade fond handlas på Nasdaq under kortnamnet CIBR. Att First Trust har valt att ta med kortnamnet i sin ansökan tyder på att lanseringsdatumet för denna börshandlade fond kan vara nära förestående. Ansökan avslöjar emellertid inget om kostnadsstrukturen för denna ETF.

Det är lätt att förstå varför First Trust, eller vilken annan ETF-emittent som helst, vill lansera en ETF för cybersäkerhet. Såväl den offentliga som den privata sektorn är utsatta för IT-relaterad brottslighet, något som gör att aktierna i de företag som arbetar med cybersäkerhet får en ökad uppmärksamhet. Mer uppdrag, högre försäljning i kombination med en ökad uppmärksamhet har lett till stigande aktiekurser.

Nackdelen är att de nya aktörerna har en befintlig konkurrent. Cyber Security PureFunds ISE ETF (NYSEArca: HACK). På ETF-marknaden betyder ett first mover advantage mycket, och sedan november 2014 har HACK varit den enda aktören på marknaden som kunnat erbjuda en liknande produkt.

Sedan HACK lanserades i november har denna ETF för cybersäkerhet stigit med nästan 27 procent, mer än tre gånger så mycket som Nasdaq Composite. HACK har också sett inflöden på 928 MUSD, en imponerande summa för en börshandlad fond, oavsett tillgångsslag, på så pass kort tid. HACK har cementerat sitt first mover advantage, och har cementerat sitt rykte och varumärke på ETF-marknaden. HACK är IT-säkerhetsbranschens svar på Apple eller Coca Cola, något som gör det svårt för en konkurrent att ta över ledartröjan.

First Trust är emellertid ingen copy cat, denna ETF-utgivare är en duktig leverantör av egen kraft som har haft stor framgång med nischade börshandlade fonder som kan jämföras med deras nya ETF för cybersäkerhet. Bland First Trusts tidigare mycket lyckade lanseringar kan nämnas ISE Cloud Computing Index Fund (NasdaqGM: SKYY) som har mer än 470 MUSD i förvaltat kapital och First Trust ISE Water ETF (NYSEArca: FIW) med cirka 190 MUSD under förvaltning.

3 Kommentarer »

  • ETFSverige » Blogg arkiv fortsatt intresse för IT-säkerhet skrev:

    […] fonden HACK. Tidigare i veckan rapporterades det att HACK kunde få viss konkurrens av First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF, som ännu inte har börjat handlas på […]

  • ETFSverige » Blogg arkiv Cybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstång skrev:

    […] Under 2015 har vi sett ett stort antal attacker av hackare som lett till flera omfattande cybersäkerhetsöverträdelser. Detta har lett till att både privatpersoner och institutioner, ofta i form av hedgefonder, har valt att sätta sina pengar i den enda börshandlade fonder som investerar dedikerat i företag som arbetar med cybersäkerhet. HACK har under året varit den enda ETF som fokuserat på cybersäkerhet, men First Trust har meddelat att denna ETF-utgivare har planer på att lansera en egen börshandlad fond med fokus på cybersäkerhet, First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF. […]

  • ETFSverige » Blogg arkiv Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats skrev:

    […] nya ETFen CIBR kommer att replikera utvecklingen av Nasdaq CEA Cybersecurity Index, ett helt nytt index som […]