ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

En överblick över en chilensk ETF

5 november 2014 En kommentar

Chile Easter Islands En överblick över en chilensk ETFEn överblick över en chilensk ETF

Det finns i dag börshandlade fonder som spårar fem av de latinamerikanska tillväxtekonomierna, Brasilien, Mexiko, Chile, Peru och Colombia. Till detta skall läggas Argentina som klassificeras som en frontier market. En överblick över en chilensk ETF.

Year-to-date, har ingen av dessa ETFer utvecklats väl, iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), har till och med utvecklats sämre än iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ).

Chile ses av vissa marknadsbedömare som den mest avancerade och öppna av Sydamerikas ekonomier och har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA). Trots detta har det kopparproducerande landet inte gjort mycket väsen av sig på senare tid.

Chile är en bastion för en samvetsgrann ekonomisk politik

Chile är en bastion för en samvetsgrann ekonomisk politik på grund av sin stabila statsskick och ansvarsfullt ledarskap, men inför valet i december förra året och invigning i mars förra året av Michelle Bachelet till en andra mandatperiod som president, hade makroekonomiska trender i världens största producent av koppar tagit en vändning till det sämre som en följd av ogynnsam motvind från vikande global efterfrågan till följd från återfall i västra Europa och avmattning i tillväxtmarknadernas industriproduktion.

ECH har en förvaltad volym om cirka 380 MUSD, och lanserades i december 2007. Denna börshandlade fond allokerar 12,4 procent av sitt kapital till råvarubolag, en siffra som är låg med tanke på att denna ETF replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i världens största kopparproducerande nation. Faktum är att utilities har en mer än dubbelt så stor vikt som råvaror i ECH. Det betyder emellertid inte att kopparpriset inte har betydelse för utvecklingen i ECH.

Under 2014 har ECH fallit med cirka 10,3 procent, ett siffra som är mer eller mindre exakt den samma som för iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JCC), ett certifikat som följer kopparpriset. Fallande kopparpriser och en minska efterfråga på den röda metallen har lett nedgångar för både ECH och Chiles ekonomi i allmänhet. En överblick över en chilensk ETF

Kopparpriset

Den chilenska ekonomin växer

 

Tillväxten i Chiles ekonomi fortsätter. För tre och ett halvt år sedan låg Chiles tillväxt på 7,1 procent, men har backat till mer modesta 2,1 procent under det andra halvåret 2014. Vi ser det som osannolikt att den reella BNP-tillväxten i Chile kommer att falla och bli negativt, men landet kommer att få kämpa hårt för att upprätthålla tillväxten under resten av 2014 och även under 2015, något som beror på kopparpriset.

Att göra kortsiktiga förutsägelser för ECH och chilenska aktier är svårt, den chilenska aktiemarknaden värderas högt i förhållande till övriga länder i Latinamerika. Börsen i Santiago de Chile handlas till ett genomsnittligt p/e-tal om 17,8, att jämföra med Brasilien (11,1), Argentina (12,2), Peru (13,9) och Colombia (14,9). Det enda landet i Latinamerika vars aktier handlas till ett högre p/e-tal är Mexiko, men på Bolsa de Valores de Mexico har traditionen alltid varit att aktierna skall handlas till höga vinstmultiplar. De senaste kapitalinflödena visar att ECH tagit emot 54 MUSD, medan iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) fått en kapitalinjektion om 392 MUSD.

 

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

 

Kommentarer är avstängda.