ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Så bygger du en långsiktig portfölj – del 3 (Core and Satellite)

21 juni 2012 En kommentar

Så bygger du en långsiktig portfölj - del 3 (Core and Satellite)Så bygger du en långsiktig portfölj – del 3 (Core and Satellite)

Så bygger du en långsiktig portfölj – del 3 (Core and Satellite). I detta inlägg tänkte jag gå in på en välkänd portföljmetod som heter ”Core and Satellite”. På svenska blir detta ”kärna och satellit” metoden. Kärna och satellit konceptet innebär att portföljen delas in i två delar. Kärnan är grunden och utgörs ofta av breda ETF:er till låg risk. Syftet med denna del är att erhålla marknadsavkastning, även kallad beta-avkastning. Satelliterna utgörs av specialiserade innehav med högre risk. Syftet med denna del är att uppnå en överavkastning i förhållande till marknadsavkastningen. Den del av totalavkastningen som överstiger marknadsavkastningen kallas för alfa.
Källa: iShares

Vilka använder sig av denna metod? Tillämpandet av detta koncept är utbrett och användare inkluderar bl.a pensionsfonder och kapitalförvaltare. Exempel på olika portföljstrukturer med hjälp av detta koncept:
  • Kärna: MSCI Emerging Markets index ETF Satelliter: Utvalda länder-ETF:er som ingår i EM-indexet, indexfonder eller traditionella aktiefonder.
  • Kärna: OMXS30, MSCI World och MSCI Emerging Markets ETF:er. Satelliter: Enskilda aktier och enskilda länder-ETF:er som t.ex. Kina.

Valmöjligheterna är oändliga. Lycka till!

Kommentarer är avstängda.