ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

En förbisedd katalysator för en chilensk ETF

29 september 2014 5 Comments

Chile ETF En förbisedd katalysator för en chilensk ETFEn förbisedd katalysator för en chilensk ETF

En förbisedd katalysator för en chilensk ETF. Det finns sex stycken börshandlade fonder som fokuserar på utvecklingen på enskilda länder i Sydamerika. Av dessa handlas fem högre än vad de gjorde i början av året, flera av dem anmärkningsvärt högre. Undantaget är iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) som sedan starten av 2014 har backat med sju procent.

Trots att centralbanken sänker räntorna i syfte att främja tillväxt, Chiles ekonomi, en ekonomi som en gång ansågs vara en av Latinamerikas ekonomier när alla andra var flyktiga, så tar inte ekonomin fart. Däremot kan det finnas värde i chilenska aktier och ECH tack vare pågående insatser för att främja Chiles lokala finansindustri.

En ny kapitalmarknadslag som kallas ”Ley Unica de Fondos (LUF)”, antogs i november 2013. Lagen förenklar regelverket genom att ge effektivitetsvinster för kapitalförvaltare och adderar ökad tillsyn som därmed ger ytterligare investerarskydd och skyddar marknadens integritet. Denna lag kan vara en förbisedd katalysator för en chilensk ETF.

Den nya lagen skulle kunna föranleda förändringar i en komplex skattelagstiftningen samt ge möjligheter till korsmarknadsexpansion med andra sydamerikanska kapitalmarknader. Chile har idag ett tvärpolitiskt program med Colombia och Peru känd som Mila Exchange. Investerare kan komma åt det temat via Global X FTSE Andean 40 ETF (NYSEArca: AND) en ETF som endast köper chilenska, colombianska och peruanska aktier.

Den nya lagen och de förändringar som den för med sig kommer sannolikt att leda till en högre efterfrågan på chilenska tillgångar från globala investerare som därmed kommer att utgöra en ny finansieringskälla för den inhemska kapitalmarknaden och inhemska företag som söker kapital.

Chile har i dag ett av Latinamerikas mest transparenta och livfulla banksystem, men en mer flexibel sektor för finansiella tjänster kan komma att visa sig vara en välsignelse för ECH. Trots att Chile är en av världens största kopparproducenter och –exportörer så domineras inte ECH av råvaror. Istället har denna börshandlade fond som har 320 MUSD i AUM 26,2 procent av sitt förvaltade kapital i utilities och 18,5 procent inom finanssektorn, råvarusektorn har endast 12,9 procent.

iShares MSCI Chile Capped ETF

 

iShares MSCI Chile Capped ETF

PoweredbyInfront_128

 

5 Kommentarer »