ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Emerging Markets har vaknat till liv igen

16 september 2014 3 Comments

Emerging Markets Emerging Markets har vaknat till liv igenEmerging Markets har vaknat till liv igen

Emerging Markets har vaknat till liv igen. Utan att sett närmare på vare sig en aktie, ett index, en ETF eller en valuta så är det i allmänhet så att när den befinner sig 20 procent över trendlinjen så är det överköpt. Att en tillgång är överköpt betyder emellertid inte betyda att den skall säljas. Däremot är ett tillbakadragande till 200 dagars glidande medelvärde (MA), att föredrar innan det är dags att köpa tillgången, eller i alla fall en rekyl på mellan åtta tio procent.

Emerging Markets har vaknat till liv igen

Teknisk oro till trots, så ser det ut som iShares MSCI Brazil (EWZ) brutit sig ur den fleråriga nedåtgående trend som denna ETF befunnit sig i. EWZ tappade under perioden oktober 2011 till och med mars 2014 mer än hälften av sitt värde. En stor orsak var att det internationella placerarkollektivet p/e-talen på de brasilianska aktierna var höga i förhållande till vad de utvecklade marknaderna började leverera. Investerna sänkte också sina förväntningar på den ekonomiska tillväxten i Brasilien. Några modiga själar har nu återbörjat doppa tårna i Amazonas vatten.

Börshandlade fonder som iShares Brazil (EWZ) har inte varit så här populära på sju år. I dag går det att köpa EWZ 33 procent billigare än i slutet av 2011. I mina ögon kan det vara dags att titta närmare på denna ETF (gör Din egen analys, detta är ingen rekommendation till att köpa denna eller andra börshandlade fonder) eftersom risk/rewarden ser aptitlig ut.

Finns det andra emerging markets för den som har missat det brasilianska tåget?

Är då Brasilien och EWZ den enda emerging market som kan vara värd att titta på eller finns det andra alternativ? Vi ser oss omkring och det finns en mängd olika marknader som ser riktigt aptitliga ut just nu. Du kanske fascineras av tanken på att äga en korg av kinesiska företag för mindre än vad Du behövde betala för SPDR S & P Kina (GXC) nästan fyra år sedan. Kanske du föredrar en bit av Indien via WisdomTree Indien (EPI) vid en 15 procents rabatt på 2011 års priser.

BSE 30 Bombay

EPI Indien WisdomThreeKälla: Stockletter.se

Notera likheterna mellan Indiens och Brasiliens aktiemarknader. Båda dessa aktiemarknader föll med mer än 50 procent från sina toppar 2011. Vi har använt oss av en graf på indexet BSE 30 Bombay då vi inte har tillräckligt lång kurshistorik för EPI. WisdomTree Indien (EPI) bottnade ur under det andra halvåret 2013, medan Brasilen behövde fram till det första halvåret 2014. Båda dessa ligger nu en bra bit över sina trendlinjer. Överköpta marknader? Absolut.

Efterfrågan är emellertid större än tidigare under de senaste fyra åren. Om Du väntar på att västvärldens börser skall kylas ned kan emerging markets vara ett alternativ för den som vill skapa en diversifiering i sin portfölj.

Tänk, är ekonomiska data för emerging markets är gynnsamma. Enbart i Kina har lönerna ökat med en tvåsiffrig årlig procentsats (13,8%) för ett årtionde, vilket ökar köpkraften hos medelklassen konsumenter där även om det gjort det dyrare för företag att lägga ut sin produktion i landet. Löneutvecklingen i USA är stillastående. Faktum är att vissa uppskattar att antalet medelklasskonsumenter på tillväxtmarknaderna kommer att överträffa antalet i USA och Europa i redan 2020.

Fortfarande inte övertygad? Sedan överväga den totala procentuella avkastningen i tabellen nedan:

Emerging Markets har vaknat till liv igen

  3 mån 6 mån 12 mån
iShares MSCI Brazil (EWZ) 18.8 % 33.1 % 28.8 %
SPDR S&P China (GXC) 14.6 % 13.6 % 19.0 %
iShares MSCI South Africa (EZA) 7.5 % 11.9 % 24.8 %
Market Vectors Indonesia (IDX) 6.7 % 10.6 % 27.4 %
WisdomTree India (EPI) 2.3 % 32.2 % 66.7 %
S&P 500 SPDR Trust (SPY) 4.1 % 8.0 % 23.9 %

Amerikanska aktier har varit tydlig ledare sedan euroområdet krisen 2011. En än mer omvälvande förändring som gynnar tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets kan vara på gång. Till skillnad från de QE-inspirerade framgångarna för amerikanska aktie-ETFerna är överflödet för tillväxtmarknads ETFerna långt mer rationellt.

För den som vill köpa ETFer med fokus på Indien och Brasilien på den svenska börsen, Nasdaq OMX Nordic, finns ett par produkter från Deutsche Bank, CNX Nifty UCITS ETF (INDIEN) och MSCI Brazil Index UCITS ETF listade i form av db-x trackers. Du hittar mer information om db-x trackers på ETFSverige.se

3 Kommentarer »

  • » Blogg arkiv Where to Find Opportunities within Emerging Markets skrev:

    […] to Find Opportunities within Emerging Markets – Market Perspectives Call (Sept […]

  • » Blogg arkiv Det brasilianska valet öppnar för nya möjligheter skrev:

    […] Den brasilianska aktiemarknaden handlas i dag kring ett p/e-tal på elva, att jämföra med 15 och 18 för Chile och Mexiko, varför den kan anses som billig. Osäkerheten kring det kommande valet har emellertid sänkt värderingen på de brasilianska aktierna i förhållande till sina konkurrenter. Det skall även noteras att den mexikanska aktiemarknaden med sitt p/e tal på 18 alltid har handlats med ett premium i förhållande till övriga emerging markets. […]

  • » Blogg arkiv Enorma kapitalinflöden till ryska ETFer skrev:

    […] rutinerade investerare som handlar aktier och ETFer på emerging markets vet alla tre saker om de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på den ryska […]