ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa

15 november 2015 Inga kommentarer

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa Det är den landspecifika börshandlade fonden IShares MSCI Chile Capped ETF NYSEArca ECHKan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa?

Kan de lägsta kapitalkostnaderna sedan 2009 få denna fond att rusa? Det är den landspecifika börshandlade fonden, IShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), en ETF som replikerar utvecklingen på den chilenska aktiemarknaden som vi tittar på denna gång. Chile är för många känt för koppar, vilket inte är så konstigt då detta land är världens största kopparproducent. Chile har utvecklats bättre än de flesta andra landspecifika börshandlade fonderna som replikerar aktiemarknaden i något av Latinamerikas ekonomier, men det betyder föga då många av dessa börshandlade fonder har rasat kraftigt i år.

Chilenska aktier är billiga

Även om den chilenska börsen inte har fått investerarna att jubla så är de chilenska aktierna billiga, rent av riktigt billiga just nu. Faktum är att de chilenska aktierna för närvarande handlas till den största rabatten mot sina latinamerikanska motsvarigheter sedan november 2009.

Chile ses av vissa marknadsbedömare som det mest avancerade och öppna sydamerikanska ekonomin och landet har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA-) men det finns heller ingen som kan förneka landets beroende av kopparexporten som en drivkraft för regeringen intäkter. Kopparn står för cirka 40 procent av Chiles exportintäkter, och tillsammans med övriga mineraler utgör de en majoritet av landets inkomster. Samtidigt brottas Chile med en förhållandevis hög inflation, i skrivande stund ligger denna på cirka 4,6 procent och har legat över 4,00 procent under mer än ett och ett halvt år. Inflationen har emellertid fallit från 5,7 procent som den låg på under oktober 2014.

Kopparpriset är en viktig fråga för ECH och för den chilenska aktiemarknaden i sin helhet. Vid första anblicken ser det inte så ut, denna ETFs korrelation till kopparpriserna inte uppenbar. Denna börshandlade fond har allokerat 11,5 procent till Materialssektorn, 650 punkter mindre än vad som har placerats i bankaktier och långt under de 28,5 procent som ECH köpt i utilities sektorn. Faktum är att det endast finns ett av denna ETFs tio största innehav som har en koppling till materialssektorn. Korrelationen till iPath Bloomberg Copper SubTR ETN (NYSEArca: JJC) ligger emellertid på 0,6 procent.

Penningpolitiken och hög inflation i all ära men….

Penningpolitiken och en envist hög inflation i all ära men de är långt från de största utmaningarna för den chilenska ekonomin. För en ekonomi som har genomgått den största delen av anpassningen till lägre terms of trade, är det viktigaste på kort sikt åstadkomma en förändring av förtroendet som i dag är kört i botten. Det är bland annat politiken osäkerhet, skandaler och politisk polarisering som ligger bakom detta. Chile måste ta hand om brister i fråga om utbildning och hälsovård, och därigenom försöka skapa ett mer integrerat samhälle. Att hitta en bred kompromiss om hur landet bäst löser dessa utmaningar skulle vara ett stort steg i att börja återuppbygga förtroendet för den chilenska politikens inriktning.

Kopparpriset

Kommentarer är avstängda.