ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

De fem bästa fonderna för den ryska börsen

26 juli 2016 Inga kommentarer

De fem bästa fonderna för den ryska börsenDe fem bästa fonderna för den ryska börsen

De fem bästa fonderna för den ryska börsen. Ryssland är till stor del beroende av olja och oljepriset för att kunna driva sin ekonomi. När den globala efterfrågan försvagas och oljepriserna är relativt låga har den ryska aktiemarknaden historiskt sett inte varit en plats Du vill vara på eftersom den då befinner sig i en nedåtgående trend. Å andra sidan kommer oljepriserna inte att förbli låga i all evighet.

Det kan vara värt att titta på Ryssland när landets aktiemarknad är översåld, men det betyder inte att det alltid går att göra en snabb daytrade på börsen i Moskva. Det gäller nog snarare att ha en längre placeringshorisont, från några månader till ett år.

Om oljepriset handlas i ett snävt intervall under flera månader kan detta tyda på att en botten är nådd. Om Du håller ett öga på detta och agerar vid rätt tillfälle så kan det komma att bli en bra affär, men det gäller att hitta rätt investeringsinstrument för Ryssland. Nedan listar vi de fem bästa fonderna för den ryska börsen.

De fem bästa fonderna för den ryska börsen

Namn Market Vectors Russia ETF
Kortnamn RSX
Index Market Vectors Russia Index
AUM 1,36 miljarder USD
Expense ratio 0,62 procent
   
Namn iShares MSCI Russia Capped
Kortnamn ERUS
Index MSCI Russia 25/50 Index
AUM 220 MUSD
Expense ratio 0,62 procent
   
Namn Direxion Daily Russia Bull 3X ETF
Kortnamn RUSL
Index Market Vectors Russia Index x 3
AUM 130 MUSD
Expense ratio 0,95 procent
   
Namn Market Vectors Russia Small-Cap ETF
Kortnamn RSXJ
Index Market Vectors Russia Small-Cap Index
AUM 54 MUSD
Expense ratio 0,67 procent
   
Namn SPDR S&P Russia ETF
Kortnamn RBL
Index S&P Russia Capped BMI Index
AUM 26 MUSD
Expense ratio 0,60 procent

En börshandlad fond framstår som en vinnare

Alla dessa fem börshandlade fonder har lidit stora förluster under de senaste åren, oavsett placeringshorisont. Det viktiga är att ERUS utmärkt sig på ett intressant sätt. Titta närmare på iShares MSCI Russia Capped (NYSEArca: ERUS), den har historiskt sett (vilket inte är en garanti för en framtida utveckling) utvecklats bättre än sina konkurrenter, vilket inte säger särskilt mycket med tanke på det stora kursfall som alla de ryska aktierna haft de senaste åren.

ERUS spår i huvudsak Mid cap och Large Cap-aktier baserade i Ryssland. Dess sektorvikter fördelas enligt följande:

• Energi: 53,78 %
• Finansiella Tjänster: 12,11 %
• Grundläggande Material: 19,24 %
• Telekommunikationstjänster: 8,90 %
• Konsumentvaror: 5,95 %

Som nämnts ovan så innebär en satsning på den ryska aktiemarknaden en exponering mot energimarknaden, men det finns en del diversifiering i ERUS portfölj. Notera även att alla dessa fem börshandlade fonder, med undantag för Direxions hävstångs ETF, Direxion Daily Russia Bull 3X ETF (NYSEArca: RUSL) debiterar en likvärdig förvaltningskostnad, cirka 0,60 procent. Historiskt sett har emellertid ERUS lämnat den högsta utdelningen. Vi vågar emellertid inte lita på historisk utdelning, men större bolag, som de som ERUS satsar på, ger i allmänhet en högre och stabilare direktavkastning än Market Vectors Russia Small-Cap ETF (NYSEArca: RSXJ) som satsar på mindre bolag, vilka ofta väljer att satsa på tillväxt.

Slutsats

Ryssland är verkligen inte det bästa stället att investera i just nu. Landet har probkem med fallande oljepriser, spänningar i Ukraina, och västerländska ekonomiska sanktioner. Så småningom bör Ryssland kunna bli en långsiktig investeringsmöjlighet. När detta väl sker är det sanolikt ERUS som är den börshandlade fonden som det är bäst att arbeta med. Var snäll och gör din egen analys innan du köper några investeringsbeslut.

Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX)

Kommentarer är avstängda.