ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

De bästa börshandlade fonderna under 2015

4 januari 2016 Inga kommentarer

De bästa börshandlade fonderna under 2015De bästa börshandlade fonderna under 2015

Vilka var de bästa börshandlade fonderna under 2015? Svaret kan komma att överraska. Efter all den oro som har omgett den kinesiska börsbubblan under 2015 är det ironiskt att se att den ETF som mätt i dollar utvecklats bäst under 2015 är en börshandlad fond med fokus på Kina.

De kinesiska aktiefonderna har överraskat på uppsidan

Market Vectors Kina AMC SME-ChiNext ETF (CNXT | D-48) steg under året med 52,6 % (fram till och med den 22 december), vilket gör det till den överlägset bästa ETFen 2015 (exklusive sådana börshandlade fonder med hävstång och omvända ETFer). Som sagt, fondens utveckling har varit allt annat än jämn.

Under juni noterade denna ETF sin topp, och CNXT hade då stigit med 129 procent, och i september var aktien tillbaka på samma nivå som vid årets början.

Sedan dess har CNXT sakta men säkert, precis som den bredare kinesiska aktiemarknaden återhämtat sig. Denna ETF lanserades för cirka ett och ett halvt år sedan, och följer utvecklingen av 100 små och medelstora företag noterade på börserna Shenzhen SME och ChiNext. I skrivande stund har denna börshandlade fond cirka 62 MUSD under förvaltning (AUM).

Denna ETF har en mycket tung exponering mot teknik, konsument- och hälsovårdsaktier än de bredare Kinaindexen, och det har gynnat denna börshandlade fond under 2015. CNXT har inte varit den enda kinesiska ETFen som utvecklats väl under 2015. Deutsches db X-trackers Harvest CSI 500 China A-Shares Small Cap ETF (ASHS | F-55) gav sina ägare en avkastning om imponerande 36 procent (fram till och med den 22 december) och KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB | B-24) steg med 21 procent(fram till och med den 22 december).

Small caps har gått bäst i Kina

Som namnet antyder replikerar Deutsches db X-trackers Harvest CSI 500 China A-Shares Small Cap ETF (ASHS | F-55) utvecklingen av Small Cap-bolag segment bland China A-Shares, det vill säga de aktier som handlas på fastlandet på Shanghai och Shenzhen börserna.

De small caps som ingår i ASHS har gjort att denna ETF har kunnat överträffa sin large cap motsvarighet, den börshandlade fond som heter Deutsche db X-trackers Harvest CSI 300 Kina A-Shares ETF (ASHR | F-53), som endast ökade med 3,8 %. I motsats till ASHS som äger Kina A- Shares äger PGJ endast N-aktier, eller de kinesiska aktier som är noterade på amerikanska börser. Det ger PGJ en enorm fokus på teknologisektorn som står för nästan hälften av denna ETFs portfölj. Konsumentcykliska aktier är ett annat stort fokus, vilket motsvarar en femtedel av fondens innehav.

Internetsektorn i Kina har rusat

Samtidigt fokuserar ovannämnda KWEB på den kinesiska Internet-sektorn. Denna börshandlade fond äger utländska börsnoterade kinesiska aktier, främst i USA och Hong Kong. Dessa inkluderar jättar som Alibaba, Tencent och Baidu. Överlag har Internetsektorn utvecklats väl under 2015 och det gäller även för de kinesiska bolagen.

Internet jättar som Google, Facebook, Netflix och Amazon har varit på en absolut toppnivå i år. Detta gör att det finns ytterligare två Internet-ETFer bland de tio bästa börshandlade fonderna 2015, First Trust Dow Jones Internet ETF (FDN | A-60) och PowerShares Nasdaq Internet ETF (PNQI | B-61) som gett sina ägare en avkastning på 21,8 respektive 20,3 procent under 2015.

FDN erbjuder en enkel exponering mot de 40 största Internet-företag i USA medan PNQI erbjuder något annorlunda exponering, genom att äga Internetrelaterade aktier noterade på Nasdaq, med med ett tak för sina fem största innehaven vid 8 % av portföljens värde och de övriga innehaven får ha en högsta kapitalvikt om fyra procent.

Hälsovårdssektorn har outperformat

Hälsovårdssektorn är den tredje gruppen som återfinns bland de tio bästa börshandlade fonderna 2015. Hälsovård var den tredje gruppen till muskel sin väg in i topp 10 listan. Under ett år då den bredare hälsovårdssektorn ökade med endast 6,2 % har dessa ETFer varit tydliga outperformers.

ALPS Medical Breakthroughs ETF (SBIO | D-58) levererade en mycket god avkastning, 26,2 procent, under perioden i fråga. SBIO erbjuder en unik twist inom bioteknikutrymmet genom att investera i aktier i företag som har minst ett läkemedel i endera fasen II eller fas III av FDA kliniska prövningar. SBIO köper aktier i små och medelstora företag med ett marknadsvärde på mellan 200 MUSD och 5 miljarder dollar, med kravet att dessa företag skall ha en tillräcklig finansiering för de kommande två åren.

Den andra börshandlade fonden inom health care sektorn som finns med på listan är Powershares S & P SmallCap Health Care ETF (PSCH | A-44). PSCH spårar S & P SmallCap 600 Index, vilket ger en kraftig lutning mot företag med ett börsvärde på mindre än 3 miljarder dollar.

Den tredje ETFen inom health care sektorn är WisdomTree Japan Hedged Health Care ETF (DXJH | C-72) som ökade i värde med 36,2 procent. Under ett år då de börshandlade fonderna har gått bättre än marknaden har DXJH rusat. DXJH är en valutasäkrad produkt med fokus på hälso- och sjukvårdssektorn i Japan, ETF ett intressant sätt att kapitalisera på landets demografiska utveckling mot en allt äldre befolkning.

Europa

Den enda börshandlade fonden utanför USA och Asien som finns på denna lista är iShares MSCI Irland Capped ETF (EIRL | D-86). Under 2015 drog de europeiska aktiemarknaderna efter en aldrig tidigare skådat stimulans från den europeiska centralbanken, ECB. Alla europeiska aktiemarknader har utvecklats väl, men Irland var den verkliga vinnaren som gjorde att denna ETF kom att bli en av de bästa börshandlade fonderna under 2015.

EIRL är en landsspecifik börshandlad fond, och investerar enbart i irländska aktier. EIRL gav sina aktieägare en avkastning på 21,8 procent trots att 2015 var ännu ett år med där euron tappade i värde mot den amerikanska dollarn.

De bästa börshandlade fonderna under 2015

Kortnamn Börshandlad fond Avkastning (%)
CNXT Market Vectors ChinaAMC SME-ChiNext 52.62
DXJH WisdomTree Japan Hedged Health Care 36.16
ASHS Deutsche X-trackers Harvest CSI 500 China-A Shares Small Cap ETF 35.98
SBIO ALPS Medical Breakthroughs ETF 26.17
FDN First Trust Dow Jones Internet 21.75
EIRL iShares MSCI Ireland Capped 21.75
KWEB KraneShares CSI China Internet 20.95
PNQI PowerShares NASDAQ Internet 20.26
PGJ PowerShares Golden Dragon China 20.24
PSCH PowerShares S&P SmallCap Health Care 19.82

Tabellen omfattar inte några hävstångs-ETFer eller inverterade börshandlade fonder. Data per den 22 december 2015 Samtliga kursförändringar avser förändringar mätt i dollar.

Kommentarer är avstängda.