ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Därför skall Du satsa på avknoppningar

15 april 2015 En kommentar

Därför skall Du satsa på avknoppningarDärför skall Du satsa på avknoppningar

Därför skall Du satsa på avknoppningar Att knoppa av dotterbolag har länge varit en populär metod för företag som vill synliggöra aktieägarvärden. 2014 var detta mycket populärt bland det amerikanska företagen, och det ser ut som det kommer förekomma ännu fler avknoppningar, så kallade spin offs, under 2015. Under januari 2015 hade det redan kommunicerats 41 olika avknoppningar bland företagen på de amerikanska börserna. Under samma period 2014 uppgick antalet till 36.

Under hela 2014 tillkom 60 nya bolag på de amerikanska börslistorna som den direkt följd av avknoppningar, den högsta siffran sedan år 2000. Trenden kommer sannolikt att fortsätta, 46 företag har redan aviserat avknoppningar för 2015, och den allmänna prognosen totalt mellan 50 och 55 före slutet av året.

Självklart finns det en börshandlad fond som replikerar utvecklingen av avknoppade företag. Guggenheim Spin-Off ETF (NYSEArca: CSD) har under flertalet år outperformat den övriga aktiemarknaden. 2014 var en besvikelse, då gav denna ETF endast en värdeökning med 1,1 procent jämfört med 13,5 procent för S&P 500. Detta var emellertid endast den andra gången sedan 2008 som CSD inte slog marknaden, något som denna börshandlade fond ofta gör och då med råge. 2013 steg denna ETF med 52,1 procent medan S&P 500 ”endast” gav en avkastning på 32,3 procent. Under 2012 steg CSD med 26,4 procent medan S&P 500 steg med 16 procent. Observera att historiska resultat inte är en garanti för en framtida utveckling. Nu ser det emellertid ut som CSD är tillbaka i sina gamla spår igen, sedan årsskiftet har denna ETF stigit med 9,1 procent, mer än fyra gånger så mycket som de 2,1 procent som S&P 500 har stigit med under samma period.

Citizens Financial Group (NYSE: CFG), KLX Inc. (NasdaqGS: KLXI), ADT (NYSE: ADT), Lands End (NasdaqGS: LE), Post Holdings (NYSE: POST), Time (NYSE: TIME) och Alent är alla avknoppade bolag som ingår i denna börshandlade fonds innehav och kan komma att leverera en god avkastning till andelsägarna under resten av 2015.

CSD replikerar utvecklingen av Beacon Spin-off Index som definierar en spinn off bland annat som ett företag som är resultatet av någon av följande händelser.

En avknoppning av aktier i ett dotterbolag till moderbolagets aktieägare.

En ”rist-out” av det egna kapitalet.

En partiell börsintroduktion där delar av bolaget säljs ut till allmänheten.

Denna börshandlade fond kan köpa aktier i de avknoppade bolaget upp till ett halvår efter avknoppningen och får enligt placeringsreglementet äga dem upp till två år. En annan potentiell värdedrivare för denna ETF är de fusioner och förvärv, så kallade mergers and acquisitions som just nu pågår litet var stans. Tidigare har till exempel HJ Heinz meddelat att bolaget skall förvärva Kraft (NasdaqGS: KRFT), för närvarande CSD största innehav, för att skapa världens femte största livsmedelsföretag.

Flera andra av CSD innehav har nämnts som potentiella mål för uppköp, inklusive sjukvårdsföretaget Mallinckrodt (NYSE: MNK) och Whitewave Foods (NYSE: WWAV). Dessa företags aktier utgör tillsammans elva (11) procent av CSDs kapitalvikt.

Kommentarer är avstängda.