ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Därför skall Du titta på Yahoo

23 april 2014 3 Comments

Yahoo logo Därför skall Du titta på YahooDärför skall Du titta på Yahoo

Därför skall Du titta på Yahoo. Har Du hört talas om Alibaba? Nej, inte den Ali Baba som är en litterär figur som förekommer i sagosamlingen Tusen och en natt i berättelsen ”Ali Baba och de 40 rövarna”, utan det kinesiska e-handelsföretaget. Därför skall Du titta på Yahoo. Det kinesiska företaget förbereder just nu en börsintroduktion, där det talas om att bolaget skall ta in 15 till 16 miljarder USD. Detta gör att Alibaba sannolikt är den största tech-IPO:n genom tiderna. Värderingen på Alibaba spås hamnar mellan 150 och 200 miljarder USD, en ofattbar summa.

Det intressanta är att den amerikanska sökmotorn Yahoo äger 24 procent av Yahoo, och att Yahoo måste sälja 40 procent av sina aktier i samband med att Alibaba lista. Vid en värdering på 200 miljarder USD kommer Yahoo att få ett kapitaltillskott på cirka 19 till 20 miljarder dollar. Det finns i dag mycket litet publicerad finansiell information om Alibaba, men det står helt klart att Yahoo kommer vara den stora vinnaren när Alibaba börsnoteras eftersom Yahoos kassa fylls på vilket gör att det amerikanska Internetföretaget endera kan dela ut hela eller delar av kapitalet till sina ägare eller investera kraftigt. Oavsett vilken väg Yahoo väljer att gå så innebär det att aktiekursen bör kunna rusa. I dag värderas Yahoo till 38 miljarder USD.

Yahoo kommer emellertid att behöva investera en hel del i sina kärnverksamheter, annonser och sökmotorn för att göra dessa affärsområden lönsamma och konkurrenskraftiga. Aktiemarknaden verkar har insett vilket kapitalflöde som Yahoo ligger i närheten av, aktiekursen har under det senaste året stigit från 24 till 36 USD under det senaste året.

Alibaba siktar mot väst

Alibaba är det största företaget på den största Internetmarknaden i världen, Kina. Bolaget har cirka 24 000 anställda, vilket gör att fler personer arbetar åt Alibaba än åt Yahoo och Facebook tillsammans. Alibaba startades 1999 av den forne engelskaläraren Jack Ma och ett antal vänner med ett startkapital om 400 000 SEK och var det andra försöket som Ma gjorde. Tidigare hade han försökt starta en kinesisk variant av Gula Sidorna som emellertid misslyckades.

Jack Ma som fortfarande äger 7 procent av Alibaba gråter knappast för att han misslyckades med sitt första företag, i dag omsätter e-handelsföretaget han grundade 3,1 miljarder USD med ett resultat om 1,4 miljarder USD enbart under det första kvartalet 2014. Resultatet är en fördubbling jämfört med året innan.

Alibaba har därmed en omsättning som är dubbelt så stor som den som Amazon och E-Bay har tillsammans. Affärsidéerna skiljer sig emellertid en smula åt mellan dessa företag. Alibaba säljer inga varor utan fungerar enbart som sammanlänkande portal mellan köpare och säljare och tar inte betalt av de personer eller företag som annonserar ut sina varor på sajten. Alibaba tjänar främst pengar på annonser men också på betaltjänsten Alipay. Det är därför kanske mer korrekt att jämföra Alibaba med Google än med traditionella e-handelsföretag.

I dagsläget spekuleras det i när Alibaba kommer att lansera sig på bred front i USA. Bolaget har redan ett brohuvud på den amerikanska marknaden sedan använt en del av de 3,5 miljarder dollars som fanns i inköpsbudgeten till att köpa in sig i en del företag i USA, bland annat 280 MUSD i Tango, ett företag som utvecklat en mobilmeddelande app.

Kommer Alibaba att lyckas?

Om Alibaba kommer att kunna upprepa den succé som bolaget gjort i Asien på de västerländska marknaderna återstår att se. Helt klart är emellertid att bolaget är en succé, den senaste rapporten visar att Alibaba rapporterade sin högsta vinstmarginal sedan bolagets siffror blev tillgängliga för allmänheten i slutet av 2009. Under det tredje kvartalet 2010 rapporterade Alibaba en bruttomarginal på 78 procent, men då var intäkterna dryga tio procent av vad de är i dag.

Rörelsemarginalen på 54 procent översteg den tidigare rekordnoteringen på 51 procent från det sista kvartalet 2010. Det är alltså ett mycket starkt resultat som levererats från Alibaba, något som talar för att bolaget kan komma att genomföra en börsintroduktion redan innan sommaren 2014 och kan komma att lugna de investerare som oroar sig för frånvaron av vinster i några av den nya tidens teknikbolag.

Analytikerna bedömer att de stigande vinstmarginalerna i Alibabas verksamhet tyder på att Alibaba gynnas av så kallade nätverkseffekter, det vill säga att fler handlare och fler konsumenter dras till online-marknaden när det redan byggts en fungerande infrastruktur. I Kina finns inte alls lika många gallerior som i USA eller Europa, något som därför skulle kunna båda gott för Alibabas framtida verksamhet.

Genomsnittlig kursuppgång på 18 procent

Renaissance Capital som bland annat driver den börshandlade fonden IPO, har publicerat uppgifter som visar på att den genomsnittliga förstadags avkastning för börsintroduktioner i år ligger på 18 procent. Därtill är det ett kinesiskt företag som har haft den kraftigaste kursuppgången under sin första handelsdag sedan 2001. Det var Baidu (Nasdaq: BIDU), som mer än fyrdubblats på sin första dag som ett publikt bolag. Baidu är Kinas största sökmotorsföretag.

Hur komma åt aktierna i Alibaba?

För de flesta av oss vanliga dödliga är det nog mer eller mindre omöjligt att kunna ta del av en kommande kursutveckling i Alibaba, i alla fall genom ett direkt ägande. Det finns emellertid två indirekta sätt att komma åt Alibaba, endera genom Yahoo eller genom en börshandlad fond som heter KraneShares CSI China Internet Fund (NasdaqGM: KWEB). Denna ETF kan vara en av de första, om inte den första, att addera aktien. CSI China Overseas Internet Index, KWEB underliggande index, kan addera Alibaba efter aktiens elfte handelsdag.
Vi har skrivit mer om Alibaba och KWEB på ETFSverige.se, läs mer på

Kommentarer är avstängda.