ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Cybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstång

7 juli 2015 Inga kommentarer

Cybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstångCybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstång

Cybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstång En av de börshandlade fonder vi skrivit mycket om under senare tid är den ETF som fokuserar på cybersäkerhet, PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK). Denna ETF har precis som många andra börshandlade fonder drabbats av den nedgång som uppstått i kölvattnet kring den finansiella oro som råder. Oro som har skapats av Kina, Grekland och Puerto Rico. HACK har backat med nästan nio (9) procent under den senaste veckan, men har trots detta stigit med nästan 27 procent sedan starten av 2015.

Detta innebär att HACK har en topplacering bland de börshandlade fonderna under 2015. I alla fall av de som replikerar sina underliggande index utan hävstång. Det är endast åtta börshandlade fonder som har utvecklats bättre i år än vad HACK har gjort. Samtliga dessa åtta ETFer fokuserar på biotech och healthcare.

Hackare har skapat ett ökat intresse

Under 2015 har vi sett ett stort antal attacker av hackare som lett till flera omfattande cybersäkerhetsöverträdelser. Detta har lett till att både privatpersoner och institutioner, ofta i form av hedgefonder, har valt att sätta sina pengar i den enda börshandlade fonder som investerar dedikerat i företag som arbetar med cybersäkerhet. HACK har under året varit den enda ETF som fokuserat på cybersäkerhet. First Trust har meddelat att denna ETF-utgivare har planer på att lansera en egen börshandlad fond med fokus på cybersäkerhet, First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF.

Vad vi känner till så är First Trust inte den enda aktören som tittar på detta segment. Det finns i alla fall en utgivare av börshandlade fonder med hävstång som har för avsikt att lansera sitt eget alternativ. Direxion, som är den näst största utgivaren av inverterade ETFer och börshandlade fonder med hävstång har meddelat att bolag har lämnat in en ansökan till den amerikanska finansinspektionen, SEC, Securities and Exchange Commission. I den ansökan som Direxion lämnat in till SEC namnges två börshandlade fonder, Direxion Daily Cyber Security Bull 2X Shares och Direxion Daily Cyber Security Bear 2X Shares. Cybersäkerhet är hett, nu kommer fonderna med hävstång.

Direxion har för avsikt att dessa två ETFer skall leverera 200 procent, det vill säga den dubbla kursrörelsen uppåt och nedåt, av den dagliga avkastningen på ISE Cyber Security Index, samma index som HACK också replikerar. ISE Cyber Security Index följer utvecklingen av företag som är aktivt engagerade i att tillhandahålla tjänster för IT-säkerhet och för vilka cybersäkerhet verksamhet är en viktig drivkraft för deras affärsmodell. Cybersäkerhetstjänster syftar till att skydda maskinvara, programvara, nätverk och data från obehörig åtkomst, sårbarheter, attacker och andra brott mot IT-säkerheten.

HACK äger i dag aktier i 31 olika företag, bland annat Palo Alto Networks (NasdaqGS: PANW), Infoblox (NasdaqGS: BLOX), IntraLinks (NYSE: IL), utvecklings Software (NasdaqGS: GUID), Radware (NasdaqGS: RDWR) och Vasco Data Security (NasdaqGS: VDSI).

Medan Direxions hävstångsprodukter sannolikt kommer att attrahera en hel del placerare, framförallt daytraders, gör vi bedömningen att de ETF-utgivare som försöker konkurrera med likande börshandlade fonder, till exempel den ETF som First Trust planerar, kommer att få svårt att ta marknadsandelar. Vi bedömer att det first mover advantage som HACK har är så pass cementerat att det kommer bli svårt för andra aktörer att konkurrera när det gäller cybersäkerheten.

Kommentarer är avstängda.