ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Brasiliansk infrastruktur gynnas av fotbollsfebern

26 maj 2014 2 Comments

Brasilien Fotbollsfeber Brasiliansk infrastruktur gynnas av fotbollsfebernBrasiliansk infrastruktur gynnas av fotbollsfebern

Brasiliansk infrastruktur gynnas av fotbollsfebern. Jämfört med 2013 så har 2014 har varit ett rekordår för börshandlade fonder med fokus på Brasilien. Brasiliansk infrastruktur gynnas av fotbollsfebern och president Dilma Rousseffs vacklande opinionssiffror inför oktober månads nationella val och Petrobras (NYSE: PBR), är några av de katalysatorer som har gjort att iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ) är upp 13,3 procent år-to-date. Detta gör att den största brasilianska ETFen är den näst bästa börshandlade fonden av de som fokuserar på BRIC-länderna.

Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (NYSEArca: BRF) har redovisat en uppgång på nästan 6 procent under 2014, men det EGShares Brasilien Infrastructure Index Fund (NYSEArca: BRXX) som ser riktigt spännande ut. Denna ETF har tills nyligen kämpat för att hålla jämna steg med EWZ och BRF. Nu befinner sig BRXX i rally-läge inför nästa månads fotbolls-VM. ETF har stigit 15,4 procent under de senaste tre månaderna, men att uppsidan är sannolikt högre på grund av ett potentiellt bredare rally i brasilianska aktier än väntan på VM infrastrukturprojekt.

BRXX har tappat 17,4 procent sedan februari 2010 vilkeyt visar att denna ETF inte gynnats av teorin om att den brasilianska aktiemarknaden, framförallt företagen som är verksamma inom infrastruktursektorn, skulle komma tat rusa inför VM och sommar-OS 2016.

Brasiliens förberedelser inför VM har utsatts för skenande spekulation om att FIFA skulle dra bort turneringen från Latinamerikas största ekonomi. Flera arbetare har dött under arbetet med de brasilianska arenorna och regeringen har det visat sig vara dålig på att leverera.

Till exempel lovade regeringstjänstemän ett infrastrukturprojek om 1,3 miljarder dollar till Natal, Brasilien. I Natal skulle det byggas en state-of-the-art arenan sade myndigheterna, och all slags ytterligare infrastruktur också. De lovade ett järnvägsnät, ett nytt sjukhus, en ansiktslyftning av stranden och rullstolsvänliga trottoarer. Mindre än en månad innan VM startar, har Natal sett betydligt mindre än den utlovade summan.

Det är faktorer som detta som har försvårat för aktierna som ingår i BRXX. Denna ETF är upp med 1,7 procent under den senaste månaden, långt ifrån de 20 procent som levereras av EGShares India Infrastructure Index Fund (NYSEArca: INXX) under samma period.

Det finns fortfarande hopp om en kursrusning BRXX. Fitch Ratings säger att medan Brasiliens flygplatser är beredda att hantera trafiken som fotbolls-VM för med sig så släpar innerstädernas transportnät efter flygplatsinfrastrukturen. Landets kan komma att står inför en hård läxa vilket kommer att stärka Brasiliens infrastruktur inför de olympiska sommarspelen 2016.

BRXXs underliggande index har en direktavkastning på 4,91 %. Brasilien väntas rapportera den största utdelningstillväxten bland BRIC-länderna i år med utbetalningar som ökar med 13,6 procent, eller $ 40 mljarder USD.
Kursutveckling Bovespa Källa: Stockletter.se

Bovespa

2 Kommentarer »

  • » Blogg arkiv Vinnare och förlorare ETFer vecka 43 2014 skrev:

    […] iShares MSCI Brazil Capped (EWZ) -7,79 procent iPath Bloomberg Natural Gas Sub (GAZ) -6,44 procent Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (BRF) -6,29 procent Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) -4,77 […]

  • ETFSverige » Blogg arkiv Vinnare och förlorare ETFer vecka 18 2015 skrev:

    […] Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (NYSEArca: BRF) -4,70 procent iShares 20+ Year Treasury Bond (NYSEArca: TLT) -3,92 procent iShares Micro-Cap (NYSEArca: IWC) -3,85 procent Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ) – 3,24 procent iShares Russell 2000 (NYSEArca: IWM) -3,08 procent […]