ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Hävstångs ETF:er, Headline

Biotechsektorn är bland de hårdast drabbade på börsen

28 februari 2016 Inga kommentarer

Biotechsektorn är bland de hårdast drabbade på börsenBiotechsektorn är bland de hårdast drabbade på börsen

Biotechsektorn är bland de hårdast drabbade på börsen, i alla fall när det gäller den amerikanska aktiemarknaden där de sektorrelaterade börshandlade fonder, till exempel iShares Nasdaq Biotechnology ETF (NasdaqGS: IBB) och SPDR S & P Biotech ETF (NYSEArca: XBI) som investerar i Biotech halkat ned på 52-veckors lägstanivåer. Year to date har IBB rasat med strax under 20 procent och XBI med mer än 25 procent.

Vinnare på biotechaktier

Trots de stora kursfallen för biotechaktierna finns det de som har kunnat göra stora vinster på denna sektor på börsen under 2016. Det är de investerare som satsade på inverterade börshandlade fonder. Bland dessa finns till exempel Direxion Daily S & P Biotech Bear Shares (NYSEArca: LABD) som ger sina andelsägare -3x eller minus 300 procent av den dagliga kursförändringen i biotechsektorn. ProShares UltraPro Short NASDAQ Biotechnology (NASDAQGM: ZBIO) ger sina andelsägare -2x eller minus 200 procent av den dagliga kursförändringen i biotechsektorn.

Nedslående resultat för biotechsektorn

Nedgången i biotechsektorn kan tillskrivas nedslående resultaten för företagen i sektorn. Många av dessa bolag har visat sig vara ganska konservativa med sin vägledning. Detta har lett till en dålig start för börsåret 2016 för biotechsektorn vilket gjort att många investerare flytt biotechaktierna och väntar vid sidlinjerna för att se om aktiekurserna kommer att stabiliseras innan de går in igen.

Bland de företag som har rapporterat sämre resultat än väntat finns till exempel Celgene (NasdaqGS: CELG) som rapporterade ett lägre resultat än väntat för det fjärde kvartalet 2015. Bolagets resultat föll till 561 MUSD, eller 0,69 USD per aktie från 614 MUSD, eller 0,74 USD per aktie under samma period 2014.

Celgene är den näst största komponenten i IBB portfölj med 9,2 procent av fondens totala kapital. XBI, å andra sidan, följer en likaviktad indexeringsmetodik och har bara allokerat 1,8 procent av sitt kapital till CELG. Å andra sidan har XBI en större exponering mot mellanstora och små företag i biotechsektorn.

Kommentarer är avstängda.