ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Banco de Mexico höjer räntan överraskande

17 februari 2016 2 Comments

Banco de Mexico höjer räntan överraskande MexikoBanco de Mexico höjer räntan överraskande

Det är ett gott tecken för de hårt nedhamrade tillväxtmarknaderna, säger den amerikanska investmentbanken Brown Brothers Harriman i en kommentar till dagens oväntade utspel från den mexikanska centralbanken. Banco de Mexico höjer räntan överraskande med 0,50 procent, till 3,75 procent från tidigare 3,25 procent. Dagens höjning kom endast några dagar efter det senaste centralbanksmötet. Vid det senaste centralbanksmötet valde Banco de Mexico att lämna landets styrränta oförändrad.

Den mexikanska centralbanken förklarar sitt agerande med att volatiliteten på finansmarknaderna världen över ökat sedan det senaste penningpolitiska mötet. Vidare säger banken att den yttre miljön för den mexikanska ekonomin fortsatt att försämras. Styrelsen för Banco de Mexico betonar att oljeprisets fall har påverkat de offentliga finanserna i Mexiko. Oljeprisets fall har slagit hårt mot bytesbalansen och andra makroekonomiska variabler. Det här har haft en negativ inverkan på priset för den nationella valutan. Detta gör ökar sannolikheten för att inflationsförväntningarna inte är i linje med konsolideringen av nya permanenta målet om en inflation på 3 procent i Mexiko.

Banco de Mexico säger också att dagens räntehöjning inte är en början på en räntehöjningscykel, men att centralbanken kommer att fortsätta att noga övervaka orsaker och förväntningar på inflationen. Samtidigt bekräftades att det finns ett produktionsgap med USA.

I början av februari sade tjänstemän från Mexikos centralbank att ytterligare åtgärder kan vara nära förestående och skulle baseras på rörelsen i den mexikanska peson, som steg kraftigt på nyheterna om räntehöjningen.

Brown Brothers Harriman säger att dagens agerande från Bank of Mexico är ett tecken på perfekt timing. Att den mexikanska centralbanken väljer att höja räntan samtidigt som marknaderna ser stora prisökningar på aktiemarknaderna och i oljepriset.

Capital Economics konstaterar regeringen aviserat budgetnedskärningar tillsammans dagens räntehöjning. Om den mexikanska peson slutligen stabiliseras beror på om oljepriset bottnar och sentimentet för tillväxtmarknader förbättras. Capital Economics sänker sin prognos för Mexikos BNP-tillväxt för 2016 till 2,5 procent från tidigare 3 procent.

iShares MSCI Mexico Capped (NYSEArca: EWW)

2 Kommentarer »

  • ETFSverige » Blogg arkiv Räntehöjningen bra för den mexikanska aktiemarknaden - ETFSverige skrev:

    […] högre än genomsnittet det senaste kvartalet. Orsaken beror på att den mexikanska centralbanken, Banco de Mexico, överraskande höjt räntan i ett försök att hejda den mexikanska pesons långa svacka. Höjningen kom endast några dagar […]

  • ETFSverige » Blogg arkiv påverkar Latinamerikas ekonomi - ETFSverige.se skrev:

    […] Latinamerikas centralbankspolitik är anmärkningsvärd, åtminstone när det gäller regionens två största ekonomier, Brasilien och Mexiko. Även om Brasiliens centralbank inte har höjt räntan sedan förra året, är dess upplåningskostnad på 14,25% bland de högsta i världen, oaktat om det avser nya eller utvecklade marknader. Tidigare i år överraskade Mexikos centralbank, Banco de Mexico, finansmarknaderna genom att höja …. […]