ETFSverige
Hem » Börsen

Att tänka på när du handlar med börshandlad fond (EFT)

19 augusti 2019 Inga kommentarer

För små som stora investerare kan börshandlad fond, det vill säga EFT (Exchange-traded fund), bli ett fantastiskt investeringsverktyg. Det handlar om populära fonder som liknar motsvarande fondprodukter på marknaden men handlas som aktier och har på senare tid blivit ett alltmer efterfrågat finansiellt verktyg om du vill diversifiera din portfölj, utan att för den skull behöva ägna tid åt att följa samt allokera dina investeringar. Men det finns falluckor.

Alla metoder har sina svagheter

Idag finns det en uppsjö av information på nätet hos jämförelsesajter som savestr.com där du kan läsa mer om olika investeringstekniker och hur du ska navigera bland en ymnig flora av sätt att handla med finansiella instrument av olika slag. En kunskap som tidigare tillhörde en utvald skara av handlare och bankmän, finns numer för alla att ta del av. Men när valen är många och ligger framför en handlar det inte längre om att lita på en placerare utan själv ta reda på hur du ska använda dig av en viss metod och om den är något för just dig. Börshandlad fond är en sådan som man bör veta lite mer om innan man ger sig i kast med verktyget.

Handla som aktier

En av EFT:S stora fördelar är att du handlar dem som aktier, vilket också innebär att du behöver en egen aktiedepå. En EFT investerar i en portfölj av diverse separata företag som kan länkas samman med en sektor eller någon form av gemensamt tema. Länder, branscher, teman eller strategier såväl som indexfonder. Egentligen på samma sätt som mer paketerade fonder du investerar i hos banker och försäkringsbolag fungerar. Du kan helt enkelt nå samma fördelar som om du skulle investera allt i en större portfölj. Eftersom det fungerar som aktiehandel kan du också köpa på samma sätt som på aktiemarknaden. Nackdelen är dock att för varje affär måste du betala kommission, vilket gör att dessa kostnader kan dra iväg och därmed reducera din vinst.

Diversifiering

ETF är på samma sätt som dess motsvarande fonder en väg att öka diversifieringen för investerarna. Men det kan vara värt att notera att bara för att EFT:s innehåller mer än en underliggande position så innebär det inte att den kan påverkas av volatilitet. Potentialen för stora svängningar bygger ofta på fondens spridning och bredd. Därför är det alltid av avgörande betydelse att ha kunskap om fondens fokus och vilka typer av investeringar som är inkluderade.

Likviditet

EFT:er som inte handlas så mycket kan bli problematiska när du vill få utväxling på din investering, givetvis beroende på storleken på din position i förhållande till den genomsnittliga handelsvolymen. Det största tecknet på en investering med dålig likviditet är när det råder stor spridning mellan budgivare och säljare. Det är därför avgörande att om du är intresserad av en EFT, får det inte vara en för stor skillnad mellan budgivare och säljare.

Kapitalvinster till aktieägare

EFT kan – i vissa fall – dela ut vinster till aktieägarna, vilket inte alltid är önskvärt för de som sitter på EFT, då aktieägarna måste betala kapitalskatt för vinsterna. Då är det bättre att fonden behåller vinsterna och investerar dem istället.

Komplext, men inte omöjligt

Även om vi här bara skrapar på ytan, så är detta några saker man bör tänka på när man handlar med EFT. Förhoppningsvis kan det vara ett första steg för dig som vill gräva djupare i frågan och dessutom tjäna pengar på din förvärvade kunskap. EFT – som de flesta andra finansiella instrument – kan ge fin avkastning för den som till fullo behärskar verktyget.

Kommentarer är avstängda.