ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Att satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomen

22 april 2014 5 Comments

Alibaba Att satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomenAtt satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomen

Att satsa på en kinesisk ETF är bästa sättet att dra fördel av e-handelsboomen och på Alibabas IPO i synnerhet. Det är många som har yttrat sig och haft åsikter om att den kinesiska marknaden tappat farten och inte längre levererar samma tillväxt som för ett par år sedan. Må så vara att det stora landet öster, Kina alltså, inte Ryssland, har tappat fart, men landets ekonomi visar fortfarande på en tillväxt som få andra länder klarar av att visa upp. Nu är det dags för nästa steg, när kineserna satsar på konsumtion, ren energi och hälsovård.

Alibaba, Kinas största e-handelsföretag

Alibaba är ännu inget publikt företag där aktierna handlas på börs, men det kan snart komma att ändras. Redan nu påverkar Alibaba resten av marknaden, till exempel Yahoo (NASDAQ: YHOO) som äger 24 procent av det kinesiska e-handelsföretaget.

Vi tittar emellertid närmare på KraneShares CSI China Internet Fund (NasdaqGM: KWEB). KWEB kommer att kunna dra fördel av en kommande IPO i Alibaba, och det verkar som marknaden redan diskonterar att detta kan ligga i närtid, speciellt efter det att mer uppgifter om det kinesiska e-handelsföretaget framkom i samband med att Yahoo presenterade sitt kvartalsresultat.

Under sin resultatpresentation, avslöjade Yahoo att Alibaba rapporterade ett resultat för fjärde kvartalet på 1,4 miljarder dollar, mer än dubbelt så högt som samma period föregående år. Intäkterna steg med 66 procent, till nästan 3,1 miljarder dollar.

Alibaba rapporterade därmed sin högsta vinstmarginal sedan bolagets siffror blev tillgängliga för allmänheten i slutet av 2009. Under det tredje kvartalet 2010 rapporterade Alibaba en bruttomarginal på 78 procent, men då var intäkterna dryga tio procent av vad de är i dag. Rörelsemarginalen på 54 procent översteg den tidigare rekordnoteringen på 51 procent från det sista kvartalet 2010. Det är alltså ett mycket starkt resultat som levererats från Alibaba, något som talar för att bolaget kan komma att genomföra en börsintroduktion redan innan sommaren 2014 och kan komma att lugna de investerare som oroar sig för frånvaron av vinster i några av den nya tidens teknikbolag.

Genomsnittlig kursuppgång på 18 procent

Renaissance Capital som bland annat driver den börshandlade fonden IPO, har publicerat uppgifter som visar på att den genomsnittliga förstadags avkastning för börsintroduktioner i år ligger på 18 procent. Därtill är det ett kinesiskt företag som har haft den kraftigaste kursuppgången under sin första handelsdag sedan 2001. Det var Baidu (Nasdaq: BIDU) , som mer än fyrdubblats på sin första dag som ett publikt bolag. Baidu är Kinas största sökmotorsföretag och aktien ingår i KWEB och är denna ETFs tredje största innehav med 7,5 procent av den börshandlade fondens kapital.

Alibaba lönsamhet och övergripande förmåga att motivera uppmärksamhet kring börsintroduktionen är också avgörande för KWEB eftersom denna ETF kan vara en av de första, om inte den första, att addera aktien. CSI China Overseas Internet Index, KWEB underliggande index, kan addera Alibaba efter aktiens elfte handelsdag.

Alibaba kan komma att ta in så pass mycket som 15 miljarder USD, till en värdering på 150 miljarder USD, tre gånger det för nuvarande värdet för Baidu och nästan 15 gånger större än Qihoo 360 (Nasdaq: QIHU), KWEB näst största innehav. Analytikerna bedömer att de stigande vinstmarginalerna i Alibabas verksamhet tyder på att Alibaba gynnas av så kallade nätverkseffekter, det vill säga att fler handlare och fler konsumenter dras till online-marknaden när det redan byggts en fungerande infrastruktur. I Kina finns inte alls lika många gallerior som i USA eller Europa, något som därför skulle kunna båda gott för Alibabas framtida verksamhet.

KraneShares CSI China Internet Fund

KraneShares CSI China Internet Fund

Brendan Ahern, managing director på KraneShares säger att den kinesiska e-handeln kommer att fortsätta att växa kraftigt, och att hans börshandlade fond, KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB) kommer att få tillgång till aktier i Alibaba när bolaget blir publikt. Vi är inte helt säkra på till vilken kurs, och vågar därför inte vara lika konfidenta som Brendan Ahern, men vi håller med honom om att aktier på det kinesiska fastlandet skall ägas genom en ETF, detta eftersom det gör att de bolagsspecifika riskerna minskar väsentligt. Marknadsrisken finns emellertid fortfarande kvar.

5 Kommentarer »

 • » Blogg arkiv XACT BULL och BEAR vecka 17 2014 skrev:

  […] Ingemar Carlsson på Tendens, en av Sveriges mest namnkunniga tekniska analytiker gav under torsdagsmorgonen en kort uppdatering på sin syn på XACT Bull. Ingemars analyser publiceras dels i hans nyhetsbrev, dels också på vår huvudsajt, Axier.se. […]

 • » Blogg arkiv Därför skall Du titta på Yahoo skrev:

  […] KWEB underliggande index, kan addera Alibaba efter aktiens elfte handelsdag. Vi har skrivit mer om Alibaba och KWEB på ETFSverige.se, läs mer […]

 • » Blogg arkiv Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september skrev:

  […] Alibabas affärsmodell är tillhandla hålla en marknadsplats där både privatpersoner och företag kan sälja varor och produkter, så kallad peer-to-peer marketplace. Alibaba tjänar inga pengar på de transaktioner, till skillnad från till exempel Blocket eller Tradera utan intäkterna kommer istället från reklam. Alibaba speglar Kina på mer än ett sätt. I dag finns det mer än 560 miljoner kinesiska Internetanvändare, dubbelt så många som i USA, och antalet användare växer betydligt snabbare. Nästan samtliga kineser använder sig av Alibaba, i alla fall enligt bolagets grundare Jack Ma. Han säger också att Alibaba står för mer än hälften av alla paketleveranser i USA och att den sammanlagda transaktionsvolymen uppgår till 163 miljarder dollar. För att sätta siffran i ett sammanhang så är det mer än vad Amazon och eBay omsätter tillsammans. […]

 • » Blogg arkiv Kina ETF köper Alibaba skrev:

  […] fonder som replikerar utvecklingen av kinesiska aktier inte skulle kunna komma att köpa aktier i Alibaba. Klicka här och läs mer om varför de inte kunde köpa aktierna i Alibaba på vår […]

 • » Blogg arkiv Handeln med börshandlade produkter uppe på historiska nivåer skrev:

  […] har blivit allt vanligare och produktutbudet är stort. Investerarna kan handla med alltifrån Alibaba, Facebook och H&M som underliggande till olika index. De vanligaste underliggande tillgångarna […]