ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Är Vietnam nästa emerging market?

7 oktober 2014 2 Comments

Vietnam ETF Är Vietnam nästa emerging market?Är Vietnam nästa emerging market?

Är Vietnam nästa emerging market? I dag klassifieras Vietnam som frontier market, men det verkar som landet vill följa länder som Qatar och Förenade Arabemiraten eftersom Vietnam pressar indexleverantören MSCI att uppgradera landet till den sällan använda kategorin frontier-to-emerging market.

Vietnams ”State Securities Commission har bildat ett team för att undersöka vad som krävs för en uppgradering av landets gränsmarknadsklassificering.

I jämförelse med andra tillväxtekonomier i Asien, är den vietnamesiska ekonomin liten. Det har funnits perioder i det förflutna när det kombinerade marknadsvärdet på de listade aktierna i Hanoi och Ho Chi Minh City har varit mindre än vad den varit för stora amerikanska företag som Apple (NasdaqGS: AAPL) och Exxon Mobil (NYSE: XOM).

Det vägda genomsnittliga marknadsvärdet på de 30 aktier som innehas av Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM), en börshandlad fond med ett AUM på cirka 600 MUSD är bara $ 4,5 miljarder enligt Market Vectors, de flesta i samma storlek som våra mid-cap företag

Vietnam är för närvarande t elfte största land i iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM) med  en vikt på 2,82 procent. Det är drygt halva vikten som den största gränsmarknads ETFen har placerat i Kenya och en mindre än en tredjedel av vikten som FM allokerat till Argentina.

I dag finns inte Vietnam på den lista över kandidater som har potential att uppgraderas till tillväxtmarknadsstatus. När indexleverantören MSCI avslöjade sina årliga marknadsklassificeringar i juni, fanns inga gränsmarknader listade bland dem som var aktuella för en eventuell uppgradering till tillväxtmarknad.

Vietnams ambitioner kommer inte vara lätt att uppfylla. Det tog Qatar och Förenade Arabemiraten, de första Mellanösternnationerna att uppgraderas till kategorin frontier-to-emerging market. Det är emellertid lätt att förstå varför Vietnam vill ha denna uppgradering. Flera bankers analytiker förutspår att Qatar och Förenade Arabemiraten kommer att vara mottagare av miljarder i utländska direktinvesteringar när dessa länder adderas i MSCI Emerging Markets Index.

Under 2014 har utländska investerare köpt vietnamesiska aktier för 228 MUSD, en bråkdel av de 4,2 miljarder dollar som allokerats till den indonesiska aktiemarknaden eller de 1,3 miljarder dollar som gått in på den filippinska börsen. Inflödena i Market Vectors Vietnam VNM är emellertid tillräckliga för att ha fått denna ETF att stiga med 17 procent, year to date. FM har under samma period stigit med 14,5 procent.

 

Market Vectors Vietnam ETF

 

Market Vectors Vietnam ETF

PoweredbyInfront_128

 

Ett hinder som måste hanteras innan Vietnam kan bli en trovärdig kandidat för att uppgraderas till tillväxtmarknad är frågan om utländskt ägande, samma problem som även Qatar har ställts inför. I maj 2014 meddelade emellertid Qatar att landet skulle komma att tillåta att det utländska ägandet ökade från 25 till 49 procent.

Tidigare i år har de vietnamesiska politikerna och landets centralbank avslöjat att de planerar att häva gränserna för utländskt ägande inom flera sektorer, till exempel finansiella tjänster och råvaror. Dessa branscher har tillsammans en kombinerad vikt om 40,6 % i VNM.

 

iShares MSCI Frontier 100 ETF

iShares MSCI Frontier 100 ETF

 

PoweredbyInfront_128

Kommentarer är avstängda.