ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Är kursuppgången på den turkiska aktiemarknaden på riktigt?

27 december 2015 Inga kommentarer

kursuppgången på den turkiska aktiemarknadenÄr kursuppgången på den turkiska aktiemarknaden på riktigt?

De turkiska aktierna och de börshandlade fonderna som följer denna marknad har stigit sedan fyndköparna hoppade in på en översåld marknad, men är kursuppgången på den turkiska aktiemarknaden på riktigt? iShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) ligger emellertid fortfarande kraftigt på minus för 2015, mer än minus 30 procent.

Borsa Instabul 100 index avancerade med cirka fyra procent under tisdagen, något som emellertid inte var tillräckligt för att ta tillbaka nedgången på 7,1 procent från de tre senaste handelssessionerna. Börsen steg del på fyndköparnas aktiviteter men också för att många av blankarna valt att stänga sina korta positioner i banker och försäkringsbolag. Finanssektorn är den största sektorn i TUR, cirka 42,5 procent av kapitalet i denna börshandlade fond har allokerats till denna sektor.

Ett p/e tal under åtta

Under förra veckan handlades Borsa Instabul 100 index, den turkiska börsens referensindex till en nivå som motsvarar 7,93 gånger resultatet för 2016, det vill säga till ett p/e tal under åtta. Detta är den lägsta nivån på nästan fyra år. TUR handlas till ett p/e tal om cirka 10 och ett book-to-value på 1,25. S & P 500 handlas till ett p/e-tal om 18,54 och ett book-to-value på 2,54.

Den turkiska aktiemarknaden har varit under en hård press under större delen av 2015, eftersom sannolikheten för att FED skulle komma att höja sin referensränta sannolikt skulle få de internationella placerarna att ta hem delar av sitt kapital från tillväxtekonomierna till USA. Orsaken är enkel, i USA kan de erhålla en löpande avkastning på sitt kapital i form av ränta, men utan den valutarisk de tar på sig på emerging markets. Dessutom har många internationella placerare valt at sälja sina turkiska aktier efter en ökad spänning i Mellanöstern, något som bland annat ökat sedan nedskjutandet av ett rykst flygplan skapat ansträngda relationer till Moskva.

Bankerna handlas till krisvärdering

De turkiska bankerna handlas till samma, i vissa fall till och med under de multiplar till vilka de handlades under den globala krisen 2009. Efter de stora utförsäljningarna anser många tekniska analytiker att det finns ett potentiellt köptillfälle i Borsa Instabul 100 index efter det att 14-dagars RSI bottnade på 26 under förra veckan. Detta är den lägsta nivån sedan augusti. Tisdagens uppställ gjorde att TUR handlas till ett RSI på 34,5, en nivå som är intressant den med.

Kommentarer är avstängda.