ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Headline

Vad betyder Alibabas värdering för ETF-marknaden?

10 september 2014 2 Comments

Alibaba listing Vad betyder Alibabas värdering för ETF-marknaden?Vad betyder Alibabas värdering för ETF-marknaden?

Vad betyder Alibabas värdering för ETF-marknaden? Vad betyder Alibabas värdering för ETF-marknaden? Mer bränsle har lagts på den redan skållheta börsbrasan. Alibaba, det kinesiska e-handelsundret började i måndags sin road show, i vilken aktierna bjuds ut i ett spann mellan 60 och 66 USD styck. Vid mittpunkten av detta intervall värderas Alibaba till 160 miljarder dollar. Aktierna kommer sedan handlas på New York Stock Exchange, NYSE, under kortnamnet BABA. Listningen beräknas ske inom två veckor.

Aktien får en begränsad roll i index och ETFer

Vad som ät viktigt att komma ihåg, framförallt för dem som handlar med börshandlade fonder, är att vid 160 miljarder USD har Alibaba en värdering som motsvarar den för Amazon, men det kommer inte betyda att aktien kommer att få samma vikt i olika index.
Plus500
Vi har redan tidigare skrivit om att det kommer vara svårt för en del börshandlade fonder att köpa aktier i Alibaba, men vissa som till exempel KraneShares CSI China Internet Fund (NasdaqGM: KWEB) och China Five Year Plan ETF (NYSEArca:KFYP), två kapitalviktade ETFer med inriktning på Kina kommer att kunna köpa aktien efter den elfte handelsdagen. Det som kommer avgöra hur pass mycket aktier som dessa ETFer kommer att köpa är det antal aktier som kommer ut i den så kallade floaten i den pågående IPOn.

Marknadsvärdet på ett företag bestäms som bekant av antalet aktier multiplicerat med aktiens kurs. I Alibabas fall kommer antalet vara det samma som floaten. Det är sannolikt att anta att denna kommer vara realativt låg, i alla fall initalt.

Alibaba förväntas sälja ut 320 miljoner aktier, med en övertilldelningsoption på 48 miljoner aktier totalt 368 miljoner aktier. Med ett värde i intervallet 60 till 66 USD kommer marknadsvärdet på Alibaba att hamna på 24 miljarder USD, inte de 160 miljarder USD som det skulle vara om hela marknadsvärdet räknades med.

Nuvarande ägare kommer trimma innehaven

Japanska Softban äger i dag 34 procent av bolagets aktier, medan Yahoo äger 23 procent och grundaren Jack Ma äger 9 procent. Enligt uppgift kommer Jack Ma sälja tio procent av sitt innehav och Yahoo spås sälja ned sitt innehav till 20 procent.

I dag vet vi inte om KWEB och KYFP verkligen kommer att köpa aktien, men det är sannolikt att anta att de gör det efter den elfte handelsdagen. Fördubblas aktierna i Alibaba i värde, något som många tror och hoppas på kommer aktien att överträffa JD.com (NasdaqGS: JD) som KWEB tredje största innehav, baserat på JD: s marknadsvärde om 35 miljarder USD vid fredagens stängning. Baidu (NasdaqGS: BIDU) och Tencent Holdings (OTC: TCEHY) är de två största innehaven i både KFYP och KWEB.

2 Kommentarer »

  • » Blogg arkiv Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september skrev:

    […] Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september. Teckningen sker i spannet 60 och 66 USD styck. Vid mittpunkten av detta intervall värderas Alibaba till 160 miljarder dollar. Den slutliga prissättningen kommer att äga rum den 18 september 2014 och aktien listas dagen efter. Listningen sker på New York Stock Exchange under kortnamnet BABA. I USA är kortnamnet viktigt, och för de kinesiska företagen i synnerhet. BA betyder åtta på kinesiska, ett tal som anses särskilt lyckosamt i Kina. […]

  • » Blogg arkiv Renaissance Capital lanserar en internationell IPO-ETF skrev:

    […] de senaste veckorna stigit en del, främst beroende på att denna börshandlade fond köp aktier i Alibaba (NYSE: BABA), har i förra veckan fått en internationell kusin när Renaissance Capital lanserar en […]