ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Är det köpläge i denna guldproducent?

22 februari 2016 Inga kommentarer

Är det köpläge i denna guldproducentÄr det köpläge i denna guldproducent?

Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ), en börshandlad fond som spårar aktiekurserna för en rad mindre företag som arbetar med utvinning och prospektering av guld, har stigit med cirka 18 procent de senaste veckorna. En av orsakerna till denna uppgång är att många investerare vill ha säkrare tillgångar när börsen är orolig, vilket har stärkt guldpriset. Är det köpläge i denna guldproducent?

Efter att ha rasat sedan den så kallade finanskrisen och och lidit hårt när den kinesiska efterfrågan på guld avtog samtidigt som aktiemarknaden började oroa sig för miljöeffekterna av guldutvinningen har nu gruvföretagen sett sitt största rally sedan 2008.

Ett annat stöd för denna nedtryckta sektor har varit en allt svagare dollar. Dollarn tyngs på spekulationer om att en fortsatt osäkerhet kommer att tvinga FED att avstå från att höja räntan inom en snar framtid. En direkt effekt av en svagare dollar är att alternativa tillgångar som till exempel ädelmetaller attraktivare.

Ökat intresse för guld

På senare tid har vi sett en ökad efterfrågan på guld då denna ädelmetall fungerar som en säker tillflyktsort, en så kallad safe haven, efter devalveringar i Asien som skall läggas till en ökad efterfrågan efter tillgångar som är säkrare än pappersvalutir eller aktier och obligationer.

Guldtillgångar ser mer attraktiva i en lågräntemiljö då ädelmetall är mer konkurrenskraftigt mot tillgångar som betalar låg avkastning, som till exempel obligationer. Dessutom, om FED avstår ytterligare räntehöjningar skulle detta kunna indikera att ekonomin inte är lika stark som marknaden ansett, vilket också skulle bidra till guld lockar fler investerare eftersom det fungerar som en säker tillflyktsort.

Samtidigt har analytikerna på UBS hävdat att under 2016 kommer en vändning för både guld och de företag som utvinner och prospekterar denna ädelmetall. Stora volymer och ett pris som rör sig i sidled indikerar att de aggressiva säljarna fått sällskap av lika aggressiva köpare. För den som tycker om teknisk analys noterar vi att Moving Average Convergence Divergence oscillator kan komma att ge ifrån sig en köpsignal om den fortsätter sin väg ovanför nolllinjen. Är det köpläge i denna guldproducent?

Kommentarer är avstängda.