ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Äntligen goda nyheter för Greklands aktiemarknad

31 januari 2016 Inga kommentarer

Äntligen goda nyheter för Greklands aktiemarknadÄntligen goda nyheter för Greklands aktiemarknad

Andelarna i Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSEArca: GREK) har börjat klättra uppåt igen efter det att kreditratingföretaget Standard & Poors höjde sina betyg för den grekiska statsskulden, ett drag som fick innehaven i GREK att röra sig uppåt. Äntligen goda nyheter för Greklands aktiemarknad.

GREK rasade med nästan 40 procent under 2015, vilket gjorde denna landsspecifika börshandlade fond till den sämsta av de ETFer som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i någon av de så kallade PIIGS-ekonomierna. Detta har emellertid inte hindrat investerarna att vräka in pengar i denna ETF.

Standard & Poors höjde sina kreditbetyg för de långsiktiga utländska och lokala obligationslånen som är utgivna av Grekland till B- från CCC+. Den grekiska ekonomin, mätt i form av bruttonationalprodukten, förväntas minska med 1,3 procentenheter under 2016, vilket placerar Grekland i samma kategori som Brasilien (minus 3,5 procent) och Ryssland (oförändrat) enligt en bedömning från Bank of America/Merrill Lynch.

IMF bedömer att den grekiska statsskulden kommer att överstiga 200 procent av Greklands BNP redan inom två år, vilket endast är hanterbart genom skuldlättnadsåtgärder som går långt utöver vad EU har varit villigt att överväga så här långt. Den allmänna förväntan är att Greklands BNP kommer att fortsätta att minska under 2016.

Den grekiska ekonomin har redan kontrakterat 25 procent under de senaste fem åren som regeringen tagit itu med åtstramningsåtgärder som syftar till att minska den växande statsskulden. Nyheten om att Standard & Poors höjer kreditbetyget för Grekland kommer endast några dagar efter att det att marknadsbedömare uttryckte sin oro för hälsotillståndet för de italienska bankerna.

Det italienska bankindexet har rasat med cirka 18 procent under 2016 och Italiens tredje största och historiskt sett mest oroliga bank, Monte dei Paschi, har förlorat 50 procent av sitt värde under samma period. De mest dramatiska fallen har ägt rum under den gågna veckan. Den italienska börsens regulatorer har ansett det nödvändigt att förbjuda blankning i Monte dei Paschi aktier i ett försök att hindra spekulanter från att dra nytta av det oroliga marknadsläget genom att köra ned bankens aktier ännu lägre, men detta till trots fortsätter aktierna i Monte dei Paschi att falla.

Förra årets reformer till den italienska bankssektorn ansåg vara en potentiell värdedrivare för landets aktiemarknad. Specifikt skulle dessa reformer leda till att dessa typer av banker skulle bli möjliga uppköpskandidater. Till exempel skulle de nya reglerna vara en katalysator för en potentiell fusion mellan UBI Banca och Banca Monte dei Paschi di Siena.

Kommentarer är avstängda.