ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Ännu en ETF som har krossats av oljepriset

10 januari 2016 Inga kommentarer

krossats av oljepriset Ännu en ETF som har krossats av oljeprisetÄnnu en ETF som har krossats av oljepriset

Massor av landsspecifika börshandlade fonder har drabbats av oljeprisets fall, här är ännu en ETF som har krossats av oljepriset. Bland de länder som brukar kallas för emerging markets har de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den ryska aktiemarknaden haft svårt att rapportera några positiva nyheter då oljepriset fortsatt att kämpa. Bland de ETFer som följer utvecklingen av utvecklade marknaderna är de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av Kanadas aktiemarknad ett utmärkt exempel på den förödelse svaga oljepriserna kan orsaka.

Aktier på gränsmarknader och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av så kallade frontier markets har också straffats hårt av det fallande oljepriset. Global X Nigeria Index ETF (NYSArca: NGE) är ett häpnadsväckande exempel på den trenden. Denna landsspecifika börshandlade fond som replikerar utvecklingen i Afrikas största oljeproducent har rasat med 36 procent under 2015. Kombinationen av en svagare Energy Outlook och deprecierande valutor skrämmer bort utländska investeringar.

Som medlem i Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) och en av de två största afrikanska oljeproducerande länderna är Nigeria särskilt känsliga för oljeprisrörelser. Detta har även slagit hårt mot NGE trots att denna ETF inte har någon större exponering mot energisektorn. Energiaktier stod för endast 9,5 procent av NGEs vikt vid utgången av juni, vilket gör koncernen denna börshandlade fonds fjärde största sektor enligt data från Global X.

Afrikas största oljeproducent är i trubbel

Afrikas största oljeproducent är i trubbel. Olja står för ungefär 75 procent av Nigerias statliga intäkter, och nästan 90 procent av landets export. Oljeprisets djupdykning har gjort att Nigerias regering inte kan betala sin räkningar, och enligt lokala medier har statliga anställda inte fått lön på flera månader. Samtidigt lider Nigeria ironiskt nog av återkommande elavbrott och bränslebrist.

Som den tolfte största oljeproducenten i världen och världens åttonde största exportör är Nigeria hem till världens tionde största bevisade råreserver med olja som i sin tur svarar för 40 procent av Nigerias BNP och 80 procent av de offentliga intäkterna.

Kommentarer är avstängda.