Nasdaq
ETF Börshandlade fonder

Vad är en ETF?

ETF står för Exchange Traded Funds och kan på svenska översättas till börshandlad fond. En ETF följer utvecklingen på ett underliggande index som t.ex. svenska OMXS30 eller något av de amerikanska indexen Dow Jones eller Nasdaq. En börshandlad fond är som det låter noterad på en börs, vilket innebär att den prissätts och handlas i realtid.

Du köper en ETF på samma sätt som du köper en aktie i Ericsson eller ABB och du behöver inte ha någon speciell depåtyp. När du köper en ETF får du jämfört med ett köp av en enskild aktie en andel i ett index och därmed en direkt riskspridning eller en diversifieringseffekt. Detta beror på att ETF:er består av en korg av aktier. Till exempel består det svenska aktieindexet OMXS30, som Nasdaq OMX tillhandahåller, utav 30 av de mest omsatta svenska bolagen. Genom att köpa en ETF som följer OMXS30 köper du med en gång en portfölj med exponering mot ett flertal olika branscher och innefattande bolag som Alfa Laval, Nokia, H & M, Investor och 26 andra stora välkända svenska företag.

Exempel på fördelar med att köpa en ETF är bland annat lägre kostnader än traditionella index- och aktiefonder, det är enkelt och snabbt att handla i och med att instrumentet är noterat och utbudet är omfattande. Det finns även instrument där den underliggande tillgången är en råvara. Dessa instrument fungerar på samma sätt som ETF:er och brukar benämnas ETC:er. ETC står för Exchange Traded Commodities.

På ETFSverige.se kommer samtliga ETF kategorier som finns tillgängliga att presenteras. Detta inkluderar ETF:er med exponering mot länder, regioner, branscher, olika teman och strategier, räntor, valutor och råvaror (inkl. ETC:er).

För mer information om ETF:er

Fördelar och nackdelar jämfört med vanliga index- och aktiefonder?

Fördelar

 • LĂ„ga avgifter
 • Börsnoterad
 • PrissĂ€ttning och handel i realtid
 • Riskspridning
 • Enkel struktur
 • Transparens
 • Stora valmöjligheter
 • Utbud av sĂ€lj-ETF:er - positiv avkastning om underliggande index gĂ„r ner i vĂ€rde
 • Utbud av ETF:er med inbyggd hĂ€vstĂ„ngseffekt
 • Hedge eller portföljskydd
 • Alltid fullinvesterade (indexfonder hĂ„ller en viss likviditet för uttag)
 • Skatt (t.ex. om fonden Ă„terinvesterar utdelningar skattefritt)

Nackdelar

 • Courtage
 • MĂ„nadssparande ej tillgĂ€ngligt

Varför ska man investera i ETF:er?

VÀldigt fÄ förvaltare som tillÀmpar en aktiv förvaltning slÄr sina jÀmförelseindex. Statistik har visat att sÄ mÄnga som 78 procent av fonderna gÄr sÀmre Àn index1. I dÄliga tider avviker ofta förvaltare allt mindre frÄn sina index i och med att de inte vill sticka ut ur mÀngden. Att avvika negativt frÄn sitt jÀmförelseindex fÄr oftast större konsekvenser Àn om man avviker positivt frÄn sitt index. Börshandlade fonder i Sverige har en förvaltningsavgift pÄ mellan 0,3-0,6 procent jÀmfört med de aktivt förvaltade svenska aktiefonderna som brukar ha en avgift pÄ omkring 1,2-1,5 procent. Varför ska man dÄ betala dyrt för nÄgot som man kan fÄ betydligt billigare och dÀr man vet exakt vad man kommer att fÄ? En traditionell ETF ger dig en avkastning som exakt följer det underliggande indexet.

En investering i ETF:er brukar benÀmnas som passiv förvaltning i förhÄllande till vanliga aktiefonder som Àr aktivt förvaltade. Passiv marknaden inkluderar dock bÄde ETF:er och traditionella indexfonder. Ett flertal vÀlkÀnda svenska institutioner har lagt över en stor del av sin förvaltning i s.k. passiv förvaltning t.ex. Sjunde AP-Fonden, LÀnsförsÀkringar och Skandia Liv. ETF:er tillhandahÄller Àven möjligheten att gÄ kort, dvs. att man sÀljer index. I ett sÄdant scenario spekulerar en investerare i att marknaden ska gÄ ner vilket har varit ytterst lönsamt under de senaste Ären. Detta skiljer sig mot de vanliga aktiefonderna som bara genererar en positiv avkastning i en stigande marknad (s.k. long-only fonder).

Hur stort Àr utbudet?

VĂ€rlden

I april 2011 fanns det 2 670 ETF:er med 6 021 börsnoteringar runt om i vÀrlden. Dessa har emitterats av 140 leverantörer pÄ totalt 48 börser och har ett förvaltat kapital om 1 469,8 miljarder USD2.

USA

ETF:er utvecklades i USA och instrumentet har funnits sedan början pÄ 90-talet. Den första ETF:en som lanserades följde det vÀlkÀnda amerikanska indexet S&P 500 och gick under namnet SPDR eller Spider. I dag Àr SPDR den mest omsatta börshandlade fonden i vÀrlden och ett av det mest omsatta instrumenten pÄ hela den amerikanska börsen. SPDR S&P 500 har ungefÀr 90 miljarder dollar3 under förvaltning och stÄr dÀrmed för cirka 10 procent av den totala ETF marknaden i USA. I april 2011 fanns det ungefÀr 972 ETF:er noterade pÄ de amerikanska börserna med 997,3 miljarder dollar under förvaltning4.

Europa

I Europa har det funnits ETF:er sedan Är 2000. Första noteringen gjordes pÄ Deutsche Börse (XETRA). Idag Àr Deutsche Börse störst i Europa gÀllande ETF:er. I februari 2010 fanns det cirka 800 noterade ETF:er pÄ XETRA. Denna explosion av ETF:er har inneburit att Deutsche Börse tagit fram ett eget segment pÄ XETRA för ETF:er som heter XTF. I april 2011 fanns det ungefÀr 1 128 ETF:er noterade pÄ de europeiska börserna med totalt 328,2 miljarder dollar under förvaltning5

Norden

PÄ den nordiska marknaden Àr det inte lika vanligt med ETF:er. I mars 2011 fanns det 76 ETF:er noterade pÄ de nordiska börserna, varav 61 i Sverige. Den svenska ETF marknaden Àr under kraftig tillvÀxt och flera nya ETF:er förvÀntas noteras under de nÀrmaste Ären. De fÄ ETF:er som finns tillsammans med traditionella indexfonder, den s.k. passivmarknaden, förvÀntas utgöra omkring 8 procent av det totala kapitalet i aktiefonder i Sverige. I dagslÀget finns det fem ETF leverantör i Sverige; Handelsbanken (genom XACT), Deutsche Bank (genom db x-trackers), UBS, Swedbank Robur och SEB (genom SpotR). XACT berÀknar sin nordiska ETF marknadsandel baserat pÄ ett förvaltat kapital om cirka 20 mdr till cirka 90 procent .6

XACT tillhandahÄller i dagslÀget 24 stycken ETF:er som följer svenska och nordiska index. Andra ETF leverantörer i Norden Àr SEB genom sitt dotterbolag SpotR (Sverige), Seligson & Co (Finland) och DnB NOR (Norge).

ETF leverantörer

För mer information om nordiska och globala ETF leverantörer se lÀnkar nedan:

Norden

Övriga ETF-leverantörer inkluderar

Europa

USA

Hur handlar man ETF:er?

Du handlar ETF:er via din vanliga nÀtmÀklare, bank eller fondkommissionÀr. För en kort sammanstÀllning över vilka marknadsuppkopplingar som de större nÀtmÀklarna tillhandahÄller genom internethandel, se nedan:

Marknad Avanza Saxo Privatbank Nordnet Saxobank* Netfonds
Sverige X X X X X
Norge X X X X X
Danmark X X X   X
Finland X X X    
Island         X
Tyskland   X X X  
NederlĂ€nderna   X   X  
Frankrike   X   X  
USA X X X X X
Kanada X   X X  

(* Endast avseende ETF:er. Övriga marknadsuppkopplingar inkl. Storbritannien, Luxemburg, Irland, Schweiz, Hong Kong, Australien)

Kostnader?

Courtage tas ut av din nÀtmÀklare, bank eller fondkommissionÀr enligt respektive leverantörs prislista. Flera av nÀtmÀklarna tar 99 kronor i minimicourtage för att handla pÄ den svenska börsen detta kan jÀmföras med en kostnad om cirka 100-110 kronor i minimicourtage för att handla pÄ den tyska börsen i Frankfurt (XETRA). Utöver courtaget tar ETF leverantörerna ut en förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften dras i regel automatiskt varje bankdag frÄn fondandelarnas vÀrde.

För mer information om marknadsuppkopplingar och priser:

KÀllhÀnvisning

Om ETFSverige.se

ETFSverige är Sveriges första innehållssajt som enbart fokuserar på det finansiella instrumentet ETF (Exchange Traded Funds). ETFSverige är en oberoende sajt till för alla som vill lära sig mer om ETF:er. På denna sajt presenteras samtliga ETF:er som är noterade i Norden, omkring 200 av de mest likvida ETF:erna som är noterade på den tyska börsen XETRA samt omkring 200 av de mest likvida ETF:erna som är noterade på den amerikanska börsen NYSE (New York Stock Exchange).

Om annonsering på ETFSverige.se

ETFSverige.se:s målsättning är att vara den mest omfattande, mest besökta och användarvänliga innehållssajten i Sverige kopplat till det finansiella instrumentet ETF (Exchange Traded Funds). Sajten riktar sig främst till privata- men även institutionella investerare med ett intresse för information kring ETF:er. För att annonsera på ETFSverige.se kontakta oss på annonsera@etfsverige.se